En arbetsgrupp har startats på Tynningö för att titta på möjligheten att byta kommuntillhörighet, från Vaxholm till Värmdö. Flera faktorer det senaste året har lett fram till bytesfrågan:
– Avloppsfrågan var den avgörande orsaken till att vi ville titta på det här.
Tynningöborna vänder sig i allt högre grad mot Värmdö och inte hemkommunen Vaxholm. Det är den springande punkten för arbetet att utreda möjligheten till en ny kommuntillhörighet, vilket nyligen startade på Tynningö.
Under flera år har frågan väckts i olika sammanhang då öborna upplevt att Vaxholm inte stöttat dem tillräckligt. Ett exempel är frågan om kommunikationerna från Tynningö till kommuncentrat Vaxholm. Kostnaden för att ta sig dit har ökat dramatiskt för öborna sedan vägfärjan till Värmdösidan blev statlig vid årsskiftet. Vaxholm har nekat till att lösa frågan genom exempelvis ett kommunaccesskort.
I somras stängde Tynningös enda förskola, trots att behov finns, men Vaxholm nekade till att stötta en fortsatt drift. Liksom nyligen då Vaxholm inte vill stå bakom en ansökan från Tynningöborna till Värmdö om anslutning till VA-nätet.
– Avloppsfrågan var den avgörande orsaken till att vi ville titta på det här, säger arbetsgruppen David Sjöström. Han anser att öborna inte kan kräva ett kommunaccesskort till Vaxholm, men säger:
– Det är problem för oss att ta oss till Vaxholm och helhetsbilden är den att vi vänder våra liv mot Värmdö och inte Vaxholm, säger han.
I sin nulägesbeskrivning har arbetsgruppen detaljstuderat öns utveckling och behov. Den hänvisar bland annat till Trafikverkets utredningen om Tynningöfärjan där det framkom att folkviljan var en sträckning av färjan mellan Östra Tynningö och Norra Lagnö på Värmdölandet.
Att huvuddelen av kommunikationerna sker mellan Östra Tynningö och Värmdölandet menar de begränsar Vaxholms möjligheter att erbjuda en fullgod kommunal service. ”Vi anser att vi heller inte kan förvänta oss det eftersom vi har valt att ha färjan till Värmdölandet” skriver de.
Kommunerna har fått frågan om hur de ställer sig till ett kommunbyte, men har hittills inte lämnat några klara besked. Monica Pettersson (M) kommunalråd i Värmdö säger att hon inte kan uttala sig i dagsläget. Kommunalrådet i Vaxholm, Lars Lindgren (M), konstaterar att en kommundelningsprocess har startat, med ”ett aktivt och tydligt ställningstagande från boende och fastighetsägare i den aktuella kommundelen”.
2011 överfördes Storholmen med kringliggande öar från Vaxholm till Lidingö. Bland annat angavs som skäl att det saknades båt- och bilplatser på fastlandet för Storholmsborna. Att deras kontakt med fastlandet skedde via Lidingö och dess kommuncentrum och att el och vatten gick via Lidingö. Dessutom gick barnen i skola och förskola på Lidingö. Socialtjänsten uppgav att den hade svårt att fullfölja uppdraget för boende på Storholmen. Med andra ord i stort sett samma situation som för Tynningöborna.
Arbetsgruppen kommer att undersöka folkviljan på Tynningö. Dels genom dialog och möten och dels en enkät till permanentboende och fastighetsägare.
Visar det sig finnas ett tydligt ställningstagande för att driva frågan vidare väntar en ansökan till Kammarkollegiet om ändrad kommunindelning. Kammarkollegiet utreder sedan frågan och skriver ett yttrande till regering, där beslut tas.
Tidigast 1 januari 2019 kan en ändrad kommunindelning vara klar.