
En yta på Tyvö med 3 000 kvadratmeter vass ska under hösten förvandlas till en insjö för gäddor. Satsningen är den största någonsin på Tyvö som får inte bara en fiskesjö utan även en rekreationsplats och utsiktspunkt.
Sedan ett par veckor tillbaka går muddergrävskopan varm på Tyvö. Ungefär mitt på ön ska det nämligen skapas en gäddsjö i vad som utgör en forntida havsvik, i dag i princip helt fylld med vass. Tack vare bidrag från både Norrtälje kommun, Fiskerifrämjandet i Stockholm, EU- och Lona-bidrag (Lokala naturvårdssatsningen) och länsstyrelsen, är gäddprojektet möjligt.
– Det här är en jättestor händelse för ön, och den största maskin som vi någonsin har haft iland här.
Det säger Lasse Öberg, i styrelsen för Stiftelsen Gunnar och Elsa Jäderlunds minne som äger hela Tyvö i dag och hyr ut bostäder till 66 hushåll på ön. Stiftelsens målsättning är att utföra ett kontinuerligt underhåll av byggnader, bryggor, brunnar och skog. Och nu alltså även att skapa en gäddsjö:
– Det startade med att några eldsjälar på ön började spåna om vad man kunde göra av den där ytan med vass. De hade lite idéer om att ansöka om bidrag för vandringsled för fisk, närmast gädda. Sen tänkte vi att vi kunde testa och se vad man kunde få för bidrag för det, fortsätter Lasse Öberg.
Han har haft fritidshus på ön sedan han var barn, och har sett sjön som den såg ut innan den började växa igen.
Sagt och gjort, när styrelsen väl började titta på möjligheterna så visade det sig inte omöjligt att återskapa sjön. Enligt Lasse Öberg är stiftelsen i princip ideell, men med 22 hektar biotopskyddad mark på ön så tar den emot viss ersättning från Skogsstyrelsen. Förutom bidragen är det medel därifrån som nu går till den omfattande muddringen.
Totalt är vassytan cirka 3 000 kvadratmeter stor. I mitten av vassytan fanns fortfarande en liten öppen vattenspegel på cirka 300 kvadratmeter. Under vårarna har vassen varit rena fågelmeckat, med mängder av tranor och andfågel. Dessutom finns mycket grodor i sjön, så öborna har bara att gå ut ur sina hus för att njuta av grodsången. Med tanke på djurlivet kommer därför två femtedelar av vassen att sparas.
– Det blir en dramatisk förändring av hela det här området, säger Lasse Öberg.
Resten av vassen och leran på botten har grävmaskinisten Mikael Stark från Österbybruk de senaste veckorna jobbat nästan dag och natt med att gräva upp och flytta med sin stöddiga muddergrävskopa:
– En sån här stor sjö har jag aldrig gräv ut helt förut. Det blir en hel del förflyttning av massorna, säger han och pekar bort mot startpunkten i andra änden av vad som nu faktiskt börjar likna en sjö:
– Jag började flytta massorna därifrån, och har kommit hit bort nu, säger han och pekar.
– Så jag har väl flyttat dem en 56 gånger hittills. Så det känns inte som att man kom-mer någon vart direkt, säger han och skrattar.
Men även om det känns så, så är det inget sisofysarbete trots allt. Den nya sjön har som sagt redan tagit form, och runtomkring sjön har stiftelsen sett till att rensa bland sly och ungskog för att skapa en vacker rekreationsplats vid sjön med utsiktsplatser. Längs ena stranden har en liten bit av skogen fällts för att kunna skapa en deponi på fast mark för massorna bestående av genomblöt blålera och stora ”vasskakor” med trassliga rotsystem.
– Förut har vi testat vassklippning med amfibiemaskin, men det lyckades inte alls, förklarar Lasse Öberg och pekar mot bovarna, de tjocka, ohanterliga vasskakorna.
– Det kommer förstås att krävas ett framtida underhåll när vi klipper vassen själva. Men då kommer det inte att bildas vasskakor på samma sätt som nu, säger han och får medhåll av Mikael Stark.
Från sjön leder ett smalt dike ut i havsviken utanför. Idag är de nyligen grävda yttre delarna av diket i princip torra eftersom det just nu är lågvatten och muddringen dessutom har sänkt vattennivån rejält i sjön.
I dag finns ingen fisk utan bara blodiglar i sjön. Förutom den mystiska långryggade fisk som Mikael Stark uppger att han såg försvinna under ytan precis vid inledningen av muddringsarbetet.
Tanken är att efter tillstånd plantera ut romstinna gäddor från Gisslingefladen i sjön, vilket troligen kommer att ske nästa år. Fladen är skyddad av myndigheterna och för närvarande finns bara ett muntligt löfte om att få ”låna” gäddor därifrån.
Men först måste bäcken ut i viken från den muddrade sjön rensas, vilket bara får ske för hand, och sedan hållas efter på samma sätt som med sjön.
– Syftet med det här är att skapa både fiske och rekreation, att få en insjö där man ser vattenytan, skapa tillgänglighet till sjön och en fungerade lekplats för gädda liksom ett rikare fågelliv, något som alla på ön tycker är väldigt trevligt, säger Lasse Öberg.
Efter att gäddynglen kläckts i lugn och ro i sjön kommer de att ta sig ut i Östersjön, men:
– Förhoppningsvis kommer de tillbaka hit till samma sjö och föder nya ungar.
Höstsolen kastar sina ännu varmgula strålar ned mot sjön. Trots att sjöbottnen är nymuddrad och grumlig glittrar den nyfunna Tyvösjön ändå till och blinkar tillbaka mot solen.
Lasse Öberg går sakta i lingonriset längs stranden och njuter av synen av den pånyttfödda sjön. Någonstans bland de återstående vassruggarna skjuter en långryggad, övervintrad fisk, kanske en gädda, i väg längs bottnen medan blodiglarna lägger sig tillrätta i leran igen för att invänta vintern. För att sedan gå en ny vår i en ny sjö till mötes.