
Får man bygga hur som helst i skärgården, på vilka tomter som helst? Det frågar sig en boende på Möja efter att en person sökt bygglov för ett ovanligt långt hus på en smal tomt.
En tomtägare i Berg på Möja vill bygga ett 23 meter långt och 3,60 meter brett hus på en smal, men lång tomt, bara 13 meter bred. Något grannarna reagerar mot. Christina Lundahl säger sig inte ha något emot sin blivande granne personligen, men att hon kommer att överklaga så långt hon bara kan. Skälen är principiella, då hon anser bygget gå stick i stäv med de intentioner kommunen hittills har haft både på ön och i kommunen:
– Jag är inte rädd för det som är annorlunda. Men är det här rätt, och hur blir det när fler vill bygga likadant, frågar hon sig och ifrågasätter den förtätning av Berg som bygget skulle innebära.
– Vi byggde vårt hus för fem år sedan, då var det noga att det skulle vara ett skärgårdshus, att det skulle se ut som husen traditionellt gör härute. Det planerade huset här är tvärtom, drygt sex meter högt, med en hög grund, jättelångt och med stora fönster, säger Christina Lundahl.
Enligt Jelinka Hall, handläggare vid Värmdö kommun, är plan- och bygglagen, PBL, en tillåtande lagstiftning. Är kraven i PBL uppfyllda ställs enskilda och allmänna intressen mot varandra i prövningen. Frågan blir då vad som väger tyngst.
Frågan om husets utseende är remitterad till kommunantikvarien:
– Hela skärgården ligger inom riksintresse för natur- eller kulturvärden enligt miljöbalken. Anser kommunantikvarien att den planerade byggnaden möjligen utgör ett störande inslag i kulturmiljön och är olämplig så för vi en dialog med fastighetsägaren. Det har kommit in en del synpunkter, huset är ju väldigt smalt och väldigt långt.
En främmande fågel?
– Ja, utformningen är onekligen annorlunda i förhållande till grannfastigheterna, säger Jelinka Hall, som svarar så här om det finns en skärgårdsstil och om den i så fall måste hållas:
– Finns en detaljplan så kan den styra utformningen, saknas det så tittar man på hur området ser ut. Finns det höga kulturvärden, exempelvis om ett nedbrunnet hus i Sandhamns by skulle byggas upp, så förs ett samråd med kommunantikvarien kring vad som är lämpligt, säger Jelinka Hall.
Fastighetsägaren Mikael Tärnström är väl medveten om den känsliga skärgårdsmiljön:
– Av hävd ligger husen udda placerade, i anslutning till tomtgränsen, på äldre skärgårdshemman. Jag tog fasta på vad som var viktigt i det perspektivet. Det är en speciellt utformad tomt och jag har anpassat huset därefter. Bland annat ligger det på de lägre delarna av tomten och taknockshöjden är medvetet lägre än omgivningens tak. Det är en känslig miljö, som överallt i skärgården, och det är viktigt att inte bygga sönder det vackra, säger Mikael Tärnström.