Applåderna från de vuxna ville aldrig ta slut när skärgårdsungdomarna i projektet Young voices tackade för sig under slutseminariet i måndags. ”En av de bästa eftermiddagar jag har haft på år och dar” utbrast skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) som på stående fot lovade plats för ungdomarna i både skärgårdsråd och kommande skärgårdstrafikrådet.
Under två år har projektet Young Voices pågått med syftet att förbättra ungas tillvaro i Ålands och Stockholms skärgårdar genom att tillvarata ungas egna idéer och förslag, liksom att göra dem mer delaktiga. I måndags var det slutrapportering, och ett 25-tal av skärgårdsungdomarna samlades för att berätta vad som behövs för att de ska trivas och vilja bo kvar på öarna. Dagen lockade både tjänstemän, politiker och skärgårdsbor till seminarierna tillsammans med ungdomarna.
En rad konkreta exempel på vad ungdomarna vill förbättra presenterades. Vad gäller fritiden så konstaterade Lova Schierman, Hjälmö:
– I dag finns det få organiserade aktiviteter, det är få jämnåriga och svårt att ta sig till kompisar på andra öar. Dessutom saknas naturliga mötesplatser, sa hon och fortsatte:
– Det behövs även mer samarbete mellan skolorna för att få mer kompisar. I min skola på Svartsö har vi samarbete med Djurö skola, men på Åland finns inget sånt samarbete. Vi har varit ganska blyga och inte fört fram vad vi vill ha, för vi har inte trott att ni vill lyssna, men nu tror vi att det går, fortsatte Lova Schierman.
Även skolan går att förbättra, konstaterade ungdomarna som listade både för- och nackdelar med små skolor. Bland annat är det inte ovanligt att ungdomarna möts av fördomar av fastlandsboende, något som borde gå att förebygga med mer samarbeten mellan skolorna tidigt. Enkäter visar även på stor oro bland skärgårdsungdomarna, särskilt flickorna, för gymnasietiden när ungdomarna flyttar själva till fastlandet för att gå i skolan.
Gällande kommunikationerna var ungdomarna överens om att det krävs fler båtturer tidiga morgnar och sena kvällar, liksom helger, för att kunna delta i aktiviteter på fastlandet, gå på bio och liknande. Även snabbare turer önskas, så mer tid kan läggas på aktiviteter.
– Bussar och båtar skulle även behöva kommunicera med varandra så man slipper vänta flera timmar om någon av dem är försenad, sa Cecilia från Sottunga.
Pontus Åbrandt från Möja sa så här om ungas delaktighet:
– Vi vill ta del av de politiska besluten. Varje höst går det rykten på vår ö om att skolan ska läggas ner, det gör att ingen vågar flytta ut, i stället flyttar folk därifrån, sa han.
Många av skärgårdsungdomarna vittnade om projektet som förlösande, en deltagare från Föglö sa:
– Förut kände jag ingen utanför min egen ö, det var väldigt isolerat. Men i Young voices har jag mött leende människor, fått fantastiska vänner, jag har växt och vågat bjuda på mig själv. Folk har respekterat mina åsikter vilket har gjort att jag har respekteras andras åsikter, plus att jag har blivit säkrare på vad jag vill.
Gustav Hemming var imponerad av ungdomarna, och det sätt på vilket de presenterade konkreta, tydliga förslag på åtgärder:
– Det här var en av de bästa eftermiddagar jag har haft på år och dar! Ungdomarna har bjudit på så många laddade meningar med kloka saker.
Han menade att politiken behöver fördela pengarna bättre:
– Vi måste se rättvisare på hur vi ser på fritid där det inte bor så mycket folk. Vi kan inte bara jämställa mellan killar och tjejer utan även mellan olika delar av länet, sa han och passade även in en tanke om skolan:
– I dag är normen den stora skolan, vi måste börja se till den lilla skolans fördelar och komplettera med den stora skolans fördelar.
Han öppnade även för att använda Skärgårdsstiftelsens lokaler till mötesplatser för skärgårdsungdomarna, liksom för att göra dem delaktiga i forum som regionala skärgårdsrådet och det kommande skärgårdstrafikrådet.
– Vi är öppna för att titta på helt nya idéer inför den nya sjötrafikupphandlingen, det är viktigt att det nya rådet tar med ungdomar, sa Gustav Hemming som tog med sig idén om en skärgårdsungdomscoach, för att låta arbetet med Young voices på något sätt leva vidare.
Under projekttiden har Young voices jobbat i arbetsformer som är långt ifrån vuxnas normala mötesteknik, som presentationslekar, samarbetsövningar, kafésamtal, värderingsövningar och olika aktiviteter. Allt för att få fram ungdomarnas vilja och åsikter, vad de verkligen tycker och tänker. Något som imponerade på Gustav Hemming och Skärgårdsstiftelsens ordförande Lena Nyberg som båda sade sig vilja ta efter samma arbetssätt. Eller som projektledaren Sandra Löfgren uttryckte saken:
– Ungdomarna tycker det har varit jätteroligt att jobba så här, kul behöver inte vara att springa runt på tivoli!
FAKTA
• Projektet riktar sig till ungdomar i åldern 12-18 år boende på öar utan fastlandsförbindelse.
• Öar och skolor som deltagit: Ljusterö skola, Möja skola, Svartsö skola, Runmarö skola, Utö skola, Landsort, Kökar skola Vårdö skola, Kumlinge skola, Brändö skola, Sottunga skola, Föglö skola. (Skärgårdsskolorna i Norrtälje kommun kontaktades inför projektet men deltog därefter inte).
• Projektet finansieras bl a av Central Baltic interreg (EU), Ålands landskapsregering och Stockholms läns landsting