Främjandet av spontansporten och den värdegrund som ska inkludera alla inom idrotten är vad som bidragit till Dalarös nya skate- och parkourpark. Funktionsanpassad och fylld med en variation av rörelseytor blir nu parken en del av Dalarös idrottsliv.
Den 12 juli öppnades Dalarös första skate- och parkourpark men även Sveriges enda med en parkourdel för personer med funktionsnedsättningar. Bakom den 1200 kvadratmeter stora betongytan som innehåller allt ifrån klätterväggar till hinderbana för rullstolsburna, står Dalarös Sportklubb och Nord Skateparks.
– Vi på Sportklubben kände att det saknades idrottsverksamheter som är spontana, dit folk kan komma och gå när som helst. Detta projekt blir ett led i spontanidrottens tecken, säger Leif Larsson, Dalarös Sportklubbs ordförande.
– Det finns för få valmöjligheter av olika sporter för yngre. Forskning visar att inom yngre åldersgrupper slutar man med idrott i längden på grund av det. Det måste finnas annat att göra än att springa efter en fotboll, förklarar Leif Larsson.
Trots att parken redan har öppnat för allmänheten kommer den officiella invigningen att ske den första september. Vissa delar av arean är fortfarande under konstruktion men responsen från de som har varit där och provåkt är positiv, säger Leif Larsson.
– De som har åkt skatedelen av parken har gett banan bra betyg. Folk har kommit från hela Stockholm för att åka bräda. Det är framförallt betydelsefullt för Dalarös ungdomar som nu kan vara här istället för att ta sig in till city som de gjort tidigare, berättar Leif Larsson.
Hur uppkom idén att tillgänglighetsanpassa parken?
– Inom föreningen vill vi leva upp till riksidrottsförbundets värdegrund – att göra idrott inkluderande. Därför valde vi att göra olika delar av parken tillgänglig för personer med nedsatt rörelseförmåga, förklarar Leif Larsson.
Tack vare finansiella medel som Dalarös Sportklubb sökt hos bland annat den Allmänna arvsfonden och Haninge kommun har Leif Larsson kunnat anlita arkitekterna bakom parken, Nord Skateparks. Tillsammans med byggets projektledare Simon Larsen som också är medlem i Sportklubben har den variationsrika parken tagit form.
– Det är ett jättebra gäng som har varit med och byggt parken, allt har känts toppen. Rent praktiskt har vi inte haft några problem och markförhållandena har varit stabila att bygga på, säger Simon Larsen.
– Vi började bygga parken i april och blev i princip klara andra veckan i juli. Det har varit superroligt att bygga och utmanande med att tillgänglighetsanpassa. Vi har inte gjort sånt tidigare. Det känns modernt och fräscht att ta med, berättar Henrik Ribbing, vd för Nord Skateparks.
På vilka sätt har ni gjort parken tillgänglig för rörelsehindrade?
– På parkourdelen har vi till exempel en miniatyrmodell av parkourparken som står på en platta. Den ska personer med synnedsättningar kunna känna på och memorera för att förstå hur alla hinder är placerade innan de provar den, förklarar Henrik Ribbing.
– Vi har fått hjälp av parasportförbundet i hur en ska tänka kring utformandet av parken. Det har varit lärorikt. Det finns ingen annan park i hela Sverige som är som den här, säger Henrik Ribbing.
Den inkluderande parkens egenskaper tar inte stopp där. De olika stationerna som ryms består även av en basketkorg, klättervägg, utomhustrampolin och en slackline – en utspänd, bred lina att gå balansgång på. Och såklart skateboardarean där man kan åka både pool och street.
– Runt parkourbanan finns ett par stationer som är anpassade för rullstolsträning. De innehåller olika hinder som en kan ta sig över med rullstolen. Sportklubben kommer även att bidra med rullstolar på plats som man kan låna för att testa stationerna, förklarar Henrik Ribbing.
Kalle Österberg Nobrand och Pelle Dahlberg har varit rådgivare och bollplank när det gäller framtagandet av parkourbanans utformning. Båda är Dalaröbor som utövat parkour i ett par år och denna sommar har Pelle även börjat lära sig att åka skateboard i parken.
– Jag kör mer renodlad parkour, alltså springer och hoppar över hinder. Jag har sedan nyligen börjat åka skateboard också. Parkour är roligast men jag kommer nog att lära mig åka mycket skateboard nu i parken, säger Pelle Dahlberg.
– Jag har tränat parkour i tre år med mer fokus på ”tricking”. Det är lite annorlunda, man gör kreativa volter från marken, förklarar Kalle Österberg Nobrand.
Vad är det som gör den här parkourparken speciell?
– Innan den här parken kom så tränade jag på andra ställen i Stockholm. De saknade variationen av hinder och objekt. Men den här har studsmatta, slackline, stänger och kan även användas av rullstolsbundna. Parken är så perfekt, säger Kalle Österberg Nordbrand.
Till invigningen den första september kommer Dalarö Sportklubb att bjuda in professionella parasportare, parkourutövare och skateboardåkare för en demonstrationen av parken. Både Kalle och Pelle ska vara med.
– Det kommer att bli kul, vi ska visa upp det vi kan, så bra som möjligt. Men jag kommer att demonstrera på parkourdelen för jag har inte hunnit bli så bra på skateboard än, avslutar Pelle Dahlberg.
Text och foto: Daniel Diaz