
33 solgrottor, de flesta av högt kulturhistoriskt värde finns på Rindö. Endast två av tolv i den senaste detaljplanen vill Vaxholms kommun bevara.
Så här i vårsolens glans skulle väl en kaffestund i en sydvänd solgrotta sitta fint. På Rindö finns hela 33 stycken. Somliga är upprustade andra är fyllda med bråte och skräp och några förfaller. De senaste åren har Vaxholms kommun utrett vilket kulturhistoriskt och samhälleligt värde de har. Nu har en detaljplan för Rindö hamn etapp 3 antagits. Där föreslås att två solgrottor bevaras av de tolv som finns i det området.
Enligt den kulturhistoriska analysen som Wilund arkitekter och antikvarier har gjort för kommunens räkning är en solgrotta besläktad med en kaffegrotta. Kaffegrottan är en föregångare till bersån och har sitt ursprung i den engelska trädgårdskulturen. Kaffegrottan användes som utflyktsmål och tillexempel på Stora Ekholmen på simavstånd till Rindö finns en välbevarad och restaurerad sådan. De flesta solgrottorna på Rindö lät militären bygga för officersfamiljerna som bodde på ön i början av 1900-talet för att ge vind och insynsskydd vid salta bad, inte sällan nakenbad, så att man skulle kunna bada ostört och i lä. De är runt sju meter i diameter, hästskoformade och sydvända. Ända fram till ägarbytet 2004 var de flitigt i bruk.
– Vi hade helst velat att alla solgrottor byggda i sten i början av 1900-talet hade bevarats. Det är ett spännande exempel på en högre ståndskultur som översatts till den militära miljön och att det har byggts så många är unikt, säger Paul Wilund, som har arbetat fram underlaget för detaljplanen.
Bland rindöborna är solgrottorna en het potatis. Enligt föreningen Rindöborna tycker somliga att man borde röja undan det bråte som har samlats i dem. Ordförande Åsa Blanc tycker att några borde tas bort helt för att få till en bättre strandpromenad mellan Rindö Hamn, Grenadjärsbryggan bort mot Grenadsjärsvillan.
Rindöbon och kommunpolitikern Rickard Gille (-) skulle helst se att de solgrottor som har ett högt kulturhistoriskt värde bevarades.
– Solgrottorna är unika och är en fantastiskt fin kulturskatt som borde bevaras, säger han och minns att han med sin familj brukade gästa solgrottorna varma sommardagar.
Han skulle kunna tänka sig att som privatperson betala för renoveringen av en av solgrottorna och ser flera olika lösningar för att bevara dem.
Orsaken till att många solgrottor förfallit är att de föll mellan stolarna i och med att ägarförhållandena förändrades.
– Man skulle kunna tänka sig ett system där det fanns utemöbler som alla kunde få låna och så var det bara att hitta en ledig solgrotta. Eller så kunde man ha ett system där solgrottorna hyrdes ut årsvis, föreslår Paul Wilund, Wilunds arkitekter och antikvarier.