Länsstyrelsens torgmöte om strömmingens framtid lockade många nyfikna till Stureplan i Stockholm.
Strömming är en av våra mest älskade fiskarter som varit en basvara för många hushåll genom historien, men de senaste åren har det rapporterats om extremt dåliga fångster. Under tisdagen förra veckan anordnade Länsstyrelsen i Stockholm ett torgmöte på Stureplan som handlade om hur bestånden av strömmingen ska kunna bevaras och stärkas.
– Det katastrofala läget vi är i idag går ut över de som lever av att fiska strömming, men fisken är även en del av folksjälen, allmänheten drabbas också. Strömmingen är inte enbart en resurs utan också en motor i ekosystemet. Den mörka epoken vi är i är lätt att prata vidare om, men anledningen till att vi är här idag är för att försöka hitta en framtidstro och en metod som leder någon vart, sade Niklas Sjöberg, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Stockholm, när han inledde mötet.
Med på mötet för att diskutera frågan fanns även krögaren PG Nilsson, regionskärgårdsrådet Gustav Hemming (C), biologen Gustaf Almqvist och Charles Berkow, omvärldsanalytiker från Stockholms universitet.
– Jag började intresserade mig för frågan efter att ha träffat fiskare som ägnar sig åt småskaligt fiske som berättade att 98 procent av den svenska kvoten av Östersjöfisk tilldelades västkustfiskare som under ett par veckor tömmer havet på fisk. Det måste naturligtvis finnas förutsättningar för näringslivet även på Västkusten, men det ska inte ske genom rovdrift på Östersjöns hård belastade bestånd. Det vi håller på med nu är vansinne, sade Gustav Hemming, vilket möttes av applåder.
Internationella havsforskningsrådet ICES har nyligen i sin prognos bedömt att fisket på strömming kan öka med 139 procent i centrala Östersjön nästa år, ett beslut som de samlade experterna hade svårt att förstå.
– Man kan egentligen bara räkna ut ett sådant värde på ett bestånd i taget. ICES tar heller inte hänsyn till ålder, storlek eller hur man fiskar strömmingen, småskaligt eller storskaligt. Skulle man sätta målet på hälften kanske man kan komma ner till nivåer där man kan ta hänsyn till både ekologi och ekonomi i fisket. Alla gagnas av att det finns mer fisk i vattnet, sade Gustaf Almqvist.
Charles Berkow menade att beslutsfattare ofta ser ICES prognos som ett råd, men att det är ett missförstånd.
– Det finns en missuppfattning att forskare tar fram rekommendationer. Det de gör är att ta fram prognoser över tillväxten, men det vet alla att prognoser kan slå fel. Man tar ganska stora risker om man år efter år fiskar upp hela den beräknade avkastningen.
Ett av länsstyrelsens syften med att hålla torgmötet var att verka för att Stockholms län tillsammans med Åland och Skärgårdshavet med lokala föreskrifter själva ska förvalta strömmingsfisket i centrala Östersjön.
– Det är fullt möjligt, men en fråga som är upp till de svenska och finska regeringarna, förklarade Charles Berkow.
Torgmötet är en del i länsstyrelsen arbete Resursfisk 3.0 som handlar om att få tillbaka strömming på människors tallrikar.