Minigolfbanor finns det gott om runt om i skärgården. 18-håls fullängdsbanor är desto mer ovanliga. Ljusterö Golfs nya ägare har satt ribban högt, och ser gärna att även icke-golfare hittar dit.
– Vi vill bli en mötesplats på Ljusterö, säger nye vd:n Andy Danewid.
Regnet hänger i luften. Det är tidig förmiddag och ännu vilar lugnet över golfbanan, belägen mitt på Ljusterö. Ett barn i fem-, sexårsåldern står nere på driving rangen och måttar svingar med sin klubba. En liten bit bakom står mormor och morfar och kommer med pepp och instruktioner: “Lite bredare med benen. Så där”. Till slut skickas bollen iväg ett tiotal meter. “Så ja!”, applåderas det.
Scenen torde glädja den nya ägarkonstellationen för Ljusterö Golf, som tog över verksamheten vid årsskiftet och har en uttalad ambition att just få till en föryngring och återväxt till klubben. Banan, som började byggas 1993 med klubbhus inrymt i ett tidigare stall, var från början sex hål lång. 2003 påbörjades utbyggnaden till en 18-hålsbana tack vare att man kunde arrendera ny mark från Östanå Gods.
Nu händer det återigen saker på anläggningen.
– Det är ett nytt kapitel med en ny författare, säger Andy Danewid, ny vd med en mångårig golfkarriär som bland annat coach och caddie i ryggen.
Han är noga med att hylla sin föregångare Göran Glanzmann som strävsamt byggt upp verksamheten över de senaste 20 åren. Samtidigt är det tydligt att Andy Danewid vill mer och har kommit in med en rejäl dos energi och förnyelselust. Under halvåret som gått sedan ägarskiftet har man redan hunnit med att byta logga, fräscha upp klubbhuset med en ordentlig renovering och införskaffa nya golfbilar och bollmaskiner.
Men det satsas inte endast på golfen. Stora investeringar har gjorts i restaurangverksamheten och kommande vecka bjuds det till exempel såväl på amerikansk barbeque som på gourmetmeny komponerad av stjärnkocken Sebastian Gibrand, silvermedaljör i Bocuse d’Or. Försiktigt ska man också försöka sig på att ha kvällsöppet på fredagar och lördagar nu i juli.
– Vi ska vara en öppen bana. Man ska kunna hänga här även om man inte spelar golf. Jag tror att det här stället har möjlighet att bli någon form av kvarterskrog eller samlingsplats. Vi får testa lite och se vilka som kommer! I värsta fall får vi sitta här själva och spela kort, skrattar Andy Danewid.
Det finns en del skillnader mellan Ljusterö och de banor som ligger närmare inåt stan. En är att säsongen ser annorlunda ut. Här ute drar den inte igång förrän till midsommar på allvar, och sedan är det högsäsong fram till semestrarna tar slut i mitten av augusti. Under tiden sjunker beläggningen på stadens banor drastiskt.
Vad innebär det för Ljusterö och öborna, att ha en golfbana här?
– Jag tror att vi ökar levnadsstandarden för många. Att ha en golfbana som inte bara är några flaggor och några hål, utan en riktig bana som är spelvärd. Det tror jag många sätter stort värde på. Vi har fått ett otroligt bra välkomnande och det värmer.
Själva banan beskriver han som en charmig fullängdsbana i lite kortare utstyrsel – “en förförande skönhet som är svår att få bjuda upp”. Vi tar en tur runt med en av de sprillans nya golfbilarna. Jag blir faktiskt förvånad över hur mycket klassisk skärgårdsmiljö som ändå genomsyrar anläggningen. Det är de idylliska röda stugorna, det böljande landskapet, skogen ända in på banan och utsikten över vattnet.
– Eftersom våra tees, utslagsplatser, är mattor istället för gräs på grund av hur vegetationen ser ut här, så kan vi lägga dem i positioner där vyer och spelglädje höjs, förklarar Andy Danewid.
Hur upprätthåller man egentligen en grön och attraktiv golfbana, i en miljö där vattenbristen är stor och folk knappt törs vattna sina gräsmattor?
– Vi klarade faktiskt förra sommaren bättre än vad många andra banor gjorde, eftersom vi inte har någon fairwaybevattning. Så vårt gräs är vant! Men det var ju snustorrt och stenhårt. Sådana här dagar behövs, säger Andy Danewid och gestikulerar mot de gråa skyarna.
Om det blir något regn idag återstår dock ännu att se. Ofta passerar skyfallen in över land och når inte öarna. Tanken är att få till bevattningen genom cirkulärt återanvändande från de egna vattenhindren på banan.
En annan utmaning över de kommande åren men av mjukare karaktär, är att hitta sätt att föryngra verksamheten.
– Av 800 medlemmar är 330 över 65 år idag. Det finns en naturlig succession och den måste vi klara av. Det är ju våra medlemmars barn och barnbarn som kanske tar över sommarstugan här ute framöver och då måste ju de känna att detta även är deras arena, där de vill vara.
Där tycker han att golfen har den stora fördelen att den går att utöva över generationsgränserna.
– I och med systemet med handikapp så kan elitspelande Erik, 16 år, spela mot farmor Greta som precis börjat, på jämna villkor. Medans slår Erik en stoppboll i tennis så får Greta kanske svårt att hinna fram.
Vid ett bord på uteserveringen har Linanäsbon Mikael Guss just tagit en paus och slagit sig ner med en smörgås och en kopp kaffe. Han är på banan så gott som varje dag under sommaren, helst tidig morgon eller sen kväll när han får ha den för sig själv.
– Det är en fantastisk bana. En extrem skillnad mot andra banor runt omkring. Det är ju hela naturen här ute. Vid hål 16 står man till exempel högt och ser ut över havet, då kan man se havsörn ibland, säger han.
Han medger att det fanns en viss oro hos medlemmarna i och med ägarskiftet.
– Men det har blivit ett lyft, även om det var bra redan innan. Sen hoppas jag bara att Andy orkar i det här tempot!
Även om framtidsplanerna är många och ambitiösa, menar Andy Danewid att tanken är att skynda långsamt. Denna första sommar kommer främst gå till att känna sig för.
– Golfen kommer alltid komma först, så får det andra haka på sen. Kan vi säkerställa att banan är fin och miljön bra kommer det andra följa efter. Men det är på lång sikt. Jag hoppas det känns skönt för medlemmar och även andra öbor att veta att det inte kommer hända något drastiskt. Det här är ett hjärteprojekt som kommande generationer ska veta att vi har lagt ner mycket tid på, och kan fortsätta ha som sin lekplats oavsett var i livet de befinner sig.