
Renoveringen av Ornö skola har dragit ut på tiden. Barnen och lärarna har i ett och ett halvt år trängts i små evakueringslokaler som underkänts av Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.
I söndags kom kommunen till öns bygdegård för att prata med Ornöborna om läget.
I dag går 17 barn från förskoleålder upp till elva års ålder på Ornö skola. Till hösten räknar man med 22 barn. Då evakueringslokalerna i Klockargården inte ens räcker till för dagens barn och då renoveringen av skolan dragit ut på tiden, var frustrationen stor och frågetecknen många, under söndagens möte.
– Vi vet ingenting om vad som händer. I höst har vi tre barn som börjar i förskolan och en familj flyttar ut i veckan. Man blir ju orolig, det är tajt om tid, säger småbarnsföräldern Olav Karlsson.
Vad som tydligt visade sig under mötet var att kommunikationen om skolan brustit på flera ställen. Samtidigt som Ornöborna inte fått någon information om varför renoveringen avstannat har kommunen inte förvaltat informationen om den nuvarande ohållbara situationen, som redan i höstas lämnats av Ornö skola till rektor och fackförbund.
Hur tänker du när du ser barnen och personalens situation i Klockargården?
– Jag är förvånad över att man inte ännu tydligare signalerat hur man ser på de ytor man har och vilka förutsättningar man har att jobba med, säger kommunalrådet Meeri Wasberg (S).
Uttalandet förbryllar läraren Kajsa Huss-Wallin
– Vi har informerat vår rektor Carina Reisö, , hon vet mycket väl hur läget är och har varit. Dessutom har vi skrivit en arbetsmiljöanalys hösten 2016. Rektor, Kommunal och Lärarförbundet har analysen och fackförbunden har tagit upp dem på deras månadsmöten med politiker i Haninge kommun, säger hon.
Bland annat berättar analysen om den lilla toaletten som förskolan, skolan och fritids nu delar på.
”Det är trångt och det är inte speciellt privat för skolbarnen att använda toaletten samtidigt som blöjbyte eller toalettbesök för förskolebarnen sker. Detta medför att barnen avstår från att gå på toaletten och då blir konsekvensen magont eller förstoppning”.
Kommunens fastighetsbolag Tornberget var med under mötet och berättade att timmerstockarna i den gamla skolan har visat sig vara av kulturhistoriskt värde och måste bevaras i grunden. Det har gjort att renoveringen dragit ut på tiden. Preliminärt uppskattar kommunen att Ornö skola kan vara klar sommaren 2018. Mötesdeltagarna önskade att kommunen tar ut paviljonger där undervisningen kan bedrivas tills dess att skolan är färdig. Önskan om paviljonger har funnits en längre tid men det var något som Maria Fägersten, grund- och förskolenämndens ordförande, aldrig hört talas om tidigare. Och Peter Silvennoinen, lokalsamordnare på utbildningsförvaltningen hade inte information om de fem förväntade barnen till höstterminen.
– Jag var ute och träffade föräldrar och personal i mars 2015 angående skolan. Efter det har jag förutsatt att kommunala tjänstemän håller personal och föräldrar informerade. Det är uppenbart att jag inte kan förutsätta att det fungerar och det visar att vi har saker och ting att jobba på, säger Meeri Wasberg.
Kommunen ska efter mötet titta på frågan om paviljonger
– Vi tar med oss frågan och tittar på om krävs ett politiskt beslut eller om det är något som kan hanteras inom ramen för redan fattade beslut, säger Meeri Wasberg.
Fakta/Bakgrund Ornö skola
- En undersökning 2014 visar att det finns vatten i grunden, fuktskador och bekämpningsmedel i husets stomme. Kommunstyrelsen fattar beslut i mars 2015 om en ombyggnation av skolan för 8,5 miljoner kronor.
- I början av 2016 evakueras skolverksamheten till Klockargården. Kommunens fastighetsbolag Tornberget påbörjar renoveringsarbetet.
- Arbetet stoppas delvis upp efter juni 2016 eftersom vissa oförutsedda åtgärder, som rivning i konstruktionen, kräver bygganmälan.
- Hösten 2016 visar en antikvarisk förundersökning att vissa avsteg från Boverkets byggregler måste göras om husets kultur- och byggnadshistoriska värden ska bevaras, och att renoveringen måste ske med aktsamhet.