KRÖNIKA. Eva Carly på Nämdö är chef på Idöborg, en framgångsrik destination i skärgården. Nu är hon och maken John pressade: familjen slits hårt av att Värmdö kommun dragit ner på skolskjutsen.
– Äldsta sonen är borta från hemmet 13-14 timmar per dag och missar ändå 45 min undervisning varje morgon, berättar Eva Carly.
För sex år sedan tog fyrabarnsfamiljen beslutet att lämna fastlandet och bosätta sig i skärgården på heltid. Då fanns det en fungerande skolskjuts mellan öarna och till fastlandet på Värmdö. Sedan dess har kommunens besparingar gjort det allt svårare för barnen att få en rimlig restid eller trygg resa till skolan.
– Det här går ut över barnens hälsa och skolarbete, säger Eva Carly.
Att flytta tillbaka till fastlandet blev till slut oundvikligt för familjen Boersma som arrenderar Ingmarsö Norrgård på Ingmarsö. Det finns flera skäl till att familjen nu ger upp jordbruket och vänder tillbaka till Månkarbo, men indragna skolskjutsar var starkt bidragande till beslutet.
I ett inlägg på Facebook meddelar familjen sitt beslut och skriver:
”Innan sommaren bestämde Värmdö kommun att stänga högstadiet på Svartsö. Detta resulterade i att två av våra barn inte längre har rätt till skolskjuts till en annan kommun, men hänvisades i stället till en skola inom Österåkers kommun där barnen inte trivdes tidigare. Vi har gjort allt som ligger i vår makt för att ändra på detta men tyvärr räcker orken inte till längre.”
Just Ingmarsö har under de senaste åren haft en positiv utveckling ur många aspekter. Flera barnfamiljer har valt att rota sig på ön och driver idag viktiga och blomstrande verksamheter, till exempel jordbruk, livsmedelsaffär, krog och bageri, bibliotek och förskola. Men problemen med skolskjutsarna riskerar att stoppa den utvecklingen.
– Funkar inte barnomsorgen, då faller allt, säger föräldern Anna Eriksson i en artikel i Skärgården.
På Gräskö, Husarö och flera andra öar eller har situationen varit densamma. Familjer med barn i skolåldern är till stor del samma familjer som står för företagandet och entreprenörskapet på ön.
I regionens handlingsplan för skärgården finns många högtidliga formuleringar om hur lokalsamhällena i skärgården ska stödjas och stärkas. Den styrande majoriteten i Värmdö kommun har lyft fram sitt “skärgårdspaket”, som enligt partierna ska underlätta för människor att bosätta sig på kommunens kärnöar.
Men ingenting i dessa planer och paket spelar någon roll om inte de barnfamiljer som är kärnan i skärgårdens näringsliv kan få sin vardag att fungera.
Skärgårdsutveckling börjar i familjen. Utan skolskjutsar stannar skärgården.