När kan en utflyttad trålgräns bli verklighet i praktiken, var längs kusten ska det ske och vilka effekter kan man räkna med? De frågeställningarna var i fokus på ett seminarium om det regeringsuppdrag om trålgränsen som nyligen lämnats till Havs- och Vattenmyndigheten.
I november i fjol beslutade riksdagen om ett niopunktsprogram för att rädda fiskbestånden i Östersjön som miljö- och jordbruksutskottet tagit fram, där ett av förslagen var att flytta ut trålgränsen till tolv nautiska mil utanför kusten. Nyligen kom regeringen med ett uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten (HaV) att flytta ut trålgränsen på prov i avgränsade områden, inom ramen för ett vetenskapligt experiment.
Men hur en utflyttning ska gå till i praktiken är omgärdat av en rad komplexa frågor, bland annat kring var och när detta ska ske, samt vad det innebär för våra avtal med andra länder som fiskar innanför Sveriges 12-milszon.
De frågeställningarna var i fokus under ett seminarium som anordnades av stiftelsen BalticWaters 2030 samt riksdagsledamöterna Betty Malmberg (M) och Elin Segerlind (V) på Världshavsdagen den 8 juni.
Talare under seminariet var Mats Svensson från avdelningen för havsförvaltning på HaV, Henrik Svedäng docent i marin ekologi från Stockholms universitet, Ulf Bergström marinekolog på SLU Aqua och David Langlet, professor i miljörätt från Uppsala universitet. Samtalet modererades av Beatrice Rindevall från BalticWaters 2030.
Uppdraget från regeringen är i dag utformat som ett vetenskapligt projekt som ska pågå till 2027. Men enligt Mats Svensson kan trålgränsen i praktiken väntas flyttas ut tidigast vid årsskiftet, eftersom överläggningar först måste ske med Finland och Danmark som idag har tillträde till vattnen.
– Framförallt Finland har stora intressen i det pelagiska fisket i de här områdena, och de har inte samma syn på problematiken som vi har på den svenska sidan. Det är en av de stora stötestenarna, sa han.
Enligt Ulf Berglund kan dock en effekt på bestånden kunna ses tidigast efter 3-4 år.
– Det är på håret. Om man flyttar ut fisket i områden där det är ett starkt fisketryck idag, då tror jag man skulle kunna börja se effekter precis till 2027.
Han lyfte därmed även vikten av att denna utflyttning, som är utformat som ett vetenskapligt experiment och inte en fiskeförvaltingsåtgärd, inte blir ett alibi för att inte vidta ytterligare åtgärder.
– Vi kan inte vänta in resultat från det här försöket innan vi tar till mer kraftfulla åtgärder, sa han.
Forskarna lyfte även risken att fisketrycket ökar på andra ställen om det begränsas i avgränsade områden.
Varför gör man inte detta längs hela Sveriges kust? undrade Beatrice Rindevall.
– Jag kan inte svara på det, men vår fiskeripolitik är inte bara kopplad till miljön utan även till näringslivet. Man försöker tillgodose fler intressen, svarade Mats Svensson.