De nya strandskyddsreglerna har gjort det svårare att bygga i skärgårdsområden och storstadsnära glesbygd – vilket också var meningen, konstaterar Boverket och Naturvårdsverket i sin gemensamma utvärdering av regelverket.
Under 2009 och 2010 trädde nya strandskyddsbestämmelser i kraft. I budgetpropositionen 2012 konstaterade regeringen att det finns tecken på att reglerna inte har fyllt sitt syfte och att de tillämpas olika i landet. Därför gav man Boverket och Naturvårdsverket i uppdrag att utvärdera strandskyddsreglerna. I början av oktober överlämnade de båda myndigheterna sin utvärdering till regeringen – som nu skickat ut den på remiss.
I utvärderingen föreslår Boverket och Naturvårdsverket att Miljöbalken ändras, så att det blir enklare att ge strandskyddsdispens längs mindre sjöar och vattendrag främst i områden där exploaterings-rycket är lågt.
När det gäller storstadsnära skärgårdskommuner, där exploateringstrycket är högt, konstaterar man att det blivit allt svårare att bygga nytt. Vilket bland annat beror på att dessa områden är undantagna från bestämmelserna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen, och kommunerna har svårt att lämna dispens. Men, tillägger man: att förhindra exploatering i områden med högt bebyggelsetryck var också ett av syftena med de nya strandskyddsbestämmelserna.
För att kunna dra några slutsatser om strandskyddsreglernas konsekvenser för fastighetsägare och näringsliv i storstadsnära glesbygd behövs utvecklade analyser och ytterligare underlag. Dessutom, skriver man, är det tveksamt om lättnader i strandskyddet skulle bidra till att lösa eventuell bostadsbrist i dessa områden.
I övrigt anser de båda myndigheterna att kvalitén på beslut om strandskyddsdispens behöver höjas. Bland annat genom att tomtplatsavgränsning fri passage tydligt anges i besluten.
Bland de över 200 remissinstanser som nu fått utvärderingen för yttrande finns ett stort antal organisationer, myndigheter, kommuner och länsstyrelser. Senast den 1 januari 2014 ska deras svar vara inne.