En idé om en småskalig VA-lösning har snabbt växt till något mycket större.
Snart kan ett 80-tal fastigheter på norra Möja ansluta sig till en gemensam VA-anläggning.
Delar av grävarbetena har redan kommit igång och platsen där VA-anläggningen ska ligga är utsedd. Allt som allt ska reningsverket ha en kapacitet för upp till 150 fastigheter. Ett 80-tal fastigheter är redan anslutna och förhoppningen är att 40-tal av dessa ska kunna använda sig av avloppsanläggningen redan nästa år. Helt utbyggd kommer anläggningen att vara inom tre år.
– Det säger sig självt att det är bättre för miljön att ha en gemensam och modern VA-anläggning än ett 80-tal små och dåliga som det dessutom är mycket svårare att ha kontroll över, säger Henri Tengvall, initiativtagare.
Idén om en gemensamhetsanläggning uppstod i somras när han höll på att projektera för ett mindre reningsverk till Långviks gästhamn.
– Om allt går enligt planerna kommer gästhamnen att byggas ut. När planerna blev kända visade det sig att hela Långviksnäs ville hänga på det här, säger Tengvall.
Därför växte projektet snabbt och en ekonomisk förening bildades. Tanken är att VA-anläggningen ska likna den som redan finns i Berg, på den södra delen av ön.
Finansieringen av projektet står öborna till stor del själva för men Henri hoppas på att få ett LOVA-bidrag av länsstyrelsen för att kunna hålla nere kostnaderna något.
– Vi behöver de här pengarna för att kunna ta höjd i projektet. Det är ingen idé att bara bygga för de fastigheter som redan är med. Vi vill att fler ska kunna ansluta sig på sikt. Men för att kunna göra det krävs bidraget, annars blir insatsen för hög, säger Henri Tengvall.
Nyligen ansökte man om en kommunal borgen hos Värmdö kommun för projektet.
– Kommunen sa nej och menade att projektet är för osäkert för att de ska kunna stötta det ekonomiskt även om de gillar initiativet. Men det gör inte så mycket vi kommer att klara oss ändå, säger Henri Tengvall.