Ålö är en kuperad och skogsklädd ö med ett aktivt skärgårdsjordbruk. I jämförelse med Utö är Ålö lugna gatan i många avseenden och landskapet ger ett vårdat, vackert och pastoralt intryck. Sandstranden Stor Sand och öns fiskrestaurang lockar turister på sommaren.
Jan Schröder fick tidigt en relation till Ålö när hans mamma och pappa hyrde en sommarstuga på grannön Utö. När andra barn åkte till fjällen eller på språkresa åkte han till Utö med sina föräldrar.
– Jag umgicks en del med familjen Lundgren som hade Ålö gård på 50- och en bit in på 60-talet. 1969 flyttade jag och min familj till Utö. Min fru, Eva, och jag lärde känna varandra redan som sommarbarn på Utö, berättar Jan Schröder.
Jan drev Utö Sjötaxi i många år, men ville pröva någonting annat och frågade Ålös markägare Stockholms Stad om han kunde ta över och driva Ålö gård. 1989 tecknades arrendekontrakt och 1990 flyttade paret Schröder ner till Ålö och lyckades få gården i skick.
– Markerna hade börjat växa igen och djurstallarna var fulla med dynga och ett omfattande röjningsarbete påbörjades. Några år arbetade jag som VD i Utö Rederi AB parallellt med gården, men till slut blev det för jobbigt. 2001 tog min dotter och måg över gården och jag fortsatte bara med rederiet. 2006 sålde jag min tredjedel i rederiet, men fortsätter som pensionär att köra Utö Rederis båtar lite då och då, berättar Jan.
Under senare hälften av 1700-talet är Ålö i ryttmästare Reuterskiölds ägo och i början av 1800-talet köper Utö gruvbolag hela ön. 1964 införskaffar Stockholms stad ön av familjen Hummel, men sedan 1998 ägs och förvaltas marken av Skärgårdsstiftelsen. Naturen på Ålö är mycket omväxlande och där finns alltifrån blomrika kalkhällar till sandstränder med höga sanddyner, dramatiska bergsbranter och gammal skog. Inget omfattande skogsbruk har under mycket lång tid ägt rum på ön och på Ålö finns många hotade och sällsynta skogsarter. Här finns ett rikt djur- och fågelliv och tack vare den kalkrika berggrunden växer en rik flora med bland annat styvmorsviol, blodnäva, krissla, axveronika och brudsporre. Här finns också den vackra, vita apollofjärilen.
– Ålö är en kuperad och skogsklädd ö och med ett litet jordbruk. Det är få öar i skärgården som är så kuperad som Ålö och stora bergryggar går kors och tvärs över ön och det högsta berget är 37 meter högt. Här finns ofta gott om svamp och Utöborna åker gärna hit och plockar. Här finns bra cykelvägar och ingen biltrafik att tala om, berättar Jan.
I dag bor 17 personer permanent på ön och de skolbarn som finns går i klass 6-9 i Utö skola. Den 31 maj 2008 blev Ålö, tillsammans med Rånö och Nåttarö naturreservat och särskilda bestämmelser gäller för hur markerna får nyttjas.
– Vi har en underbar sandstrand och vår stora granne Utö som ger möjlighet att både få lite fest och trevligheter eller lugn och ro hemma på Ålö. Vi kan åka Waxholmsbåt både till Årsta havsbad och Nynäshamn och det känns fantastiskt att bo i ett landskap som har ett levande lantbruk. När du bor i en liten glesbygd är du någon, alla vet vem du är, både på gott och ont, berättar Janne.
Idag är det Jan och Evas måg och dotter, Anders och Anna Blomlöf, som driver Ålö gård och de har fått ordentlig fart på verksamheten. De har Herefordkor och får som bevarar och håller det gamla odlingslandskapet öppet. En slaktbil kommer ut till ön och djuren transporteras levande till fastlandet till slakt. Det är svårt att få djur som betar i skärgården klassificerade enligt de normer som de stora slakterierna vill ha.
– Vi har ekologisk produktion av foder och mina beten är inte lika ”feta” som de kan vara på fastlandet. Här betar djuren i sjökanter, på strandängar och i bergen. Djuren får inte samma vikter som annars, men köttet blir väldigt fint och magert, berättar Anders Blomlöf.
En annan del i familjens verksamhetsbok är att sälja småkalvar som födds upp på andra gårdar på fastlandet. De vill öka antalet kor för detta ändamål och denna produktion är mer fördelaktig eftersom det blir färre djur som måste stå inne på vintern. De vill hitta en verksamhet som går att hantera på ett enkelt sätt, med så små utgifter som möjligt.
Varför väljer ett ungt par i sina bästa år att bosätta sig i skärgården?
– Jag är från Nynäshamn, men bodde på Rånö och drev Rånö gård 1985-2001. Anna är född och uppvuxen på Utö och vi trivs vid havet. Vi vill bevara ett litet skärgårdsjordbruk och småskaligheten gör att vi kommer nära djuren. Vi har många idéer, men viktiga pusselbitar måste falla på plats för att allt ska fungera.
Ålö har allt för den som tycker om att leva ett liv nära naturen. Här finns öppna landskap med betesdjur och slåtter och Stor Sand med sin stilla dyning som vill att du sätter dig ner och fäster blicken på horisontlinjen och inte gör någonting annat på flera, flera timmar. Här finns en tystnad som byts mot storm och höga sjöar. På Ålö lever människorna ett liv nära sig själva och nära naturen.
Källor: Länsstyrelsen i Stockholms län