Sedan ett år tillbaka har Väddönavet i samarbete med det lokala näringslivet och organisationen Coompanion arbetat med en lokalekonomisk analys, LEA, för Väddöbygden. Projektet har försenats men nu i april förväntas analysen vara färdig.
Sarah Thorsaeus arbetar för organisationen Coompanion Roslagen & Norrort som har fått i uppgift att leda LEA-processen i Väddöbygden med finansiering av EU-bidraget Leader Stockholmsbygd. Som boende i norra skärgården är hon också en engagerad föreningsmedlem.
– Jag tycker att den här analysen är ett jättespännande verktyg. Det handlar om att man med nationalekonomiska glasögon tittar på en bygd och gör en analys. Man plockar fram statistik och tittar på bygdens handelsbalans. Man använder kompetensen från människor som lever på platsen och ser vilka möjligheter vi har och vad som måste finnas för att kunna utveckla bygden. Sen sammanställer man allt i ett dokument, berättar Sarah Thorsaeus.
I analysen försöker man få in hållbarhetsaspekten – hur den ekonomiska, ekologiska och sociala hållbarheten ser ut i de idéer som bygden plockar fram för dess utveckling. Dessutom är rapporten ett bra verktyg för politiker och tjänstemän och kan användas i kommunens översiktsplaner. Den utgör även att en bra grund i ansökan om eventuella projektmedel, enligt Sarah Thorsaeus.
Nyligen bjöds lokala aktörer in till en digital idéverkstad där man brainstormade kring olika utvecklingsmöjligheter. Några av förslagen som lades fram var att ordna bättre cykelvägar, samordna information om vad som sker i området och marknadsföra sig gemensamt. Det fanns även en önskan om att bevara de öppna landskapet, få mer lokalproducerad mat, att använda båttrafik mer som kollektivtrafik samt att hitta nya innovativa, digitala sätt att jobba på.
– Det blir en härlig dynamik när människor som vanligtvis inte träffas eller pratar om utvecklingsidéer får samlas och upptäcka alla de resurser som finns på vår plats. Man får en gemensam bild och det skapar en stolthet då man kan visa för varandra och andra att platsen man bor på verkligen är unik och har mycket mer än vad man tror, säger Sarah Thorsaeus, och fortsätter:
– Min upplevelse är att Väddöbygden skulle vilja vara ännu mer i framkant som en innovativ testmiljö för framtida hållbara lösningar. Det finns en vilja att gå i den riktningen, säger hon.
Sedan en tid tillbaka har Väddönavet anställt projektledaren Camilla Werme, som kommer att arbeta vidare med de frågeställningar och förslag som tagits fram under LEA-processen och som kommer att utgöra ett viktigt underlag för en framtida utvecklingsplan.