KRÖNIKA. Det var en gång en skärgårdsförening med en åldrande styrelse. Verksamheten hade under många år drivits av ett gäng eldsjälar som gemensamt besatt massor av kunskap och erfarenhet från livet till sjöss. Men det fanns ett litet problem: allt eftersom tiden gick, blev medlemmarna ju allt äldre, och många blev till slut för skröpliga eller gick bort och man insåg därför att det fanns ett behov av nyrekrytering. I en efterlysning gick man därför ut med att man behövde en viss föryngring. I slutet av inlägget kunde dock läsas: ”du får gärna vara 60 plus”.
Jag tycker mig ha mött det här motståndet att släppa in unga i föreningar och företag på olika håll runt om i skärgården genom åren. Ett motstånd som jag tror grundar sig i en rädsla hos den äldre generationen som under lång tid varit styrande i föreningar och företag men nu tvingas inse att det är dags för ett generationsskifte. Många klamrar sig fast vid sina poster trots att både de själva och bygden skulle må prima av att de lämnade plats för efterträdare med både fysisk ork och kreativt nytänk.
I detta nummer skriver vi om Peter Ljungberg på Ingmarsö, som för ett par år sedan presenterade ett förslag under ett möte för länsstyrelsens projekt Ö för Ö som han kallade Företagsmäklaren. Idén går ut på att etablera en mäklare som letar rätt på lediga bostäder samt söker upp företagare på öarna som är på väg att gå i pension. Dessa matchas sedan ihop med yngre förmågor, som får ta över verksamheten men behålla den gamla ägaren som mentor under fem år.
Detta tycker jag är en lysande idé på många sätt. Dels är det en fantastisk möjlighet för kunskap att gå i arv från de äldre till de yngre då det inte finns barn som vill gå i föräldrarnas spår. Den skapar bostäder och arbetstillfällen för en yngre generation skärgårdsbor som får en mjukstart i sitt entreprenörskap genom att ta över en redan etablerad verksamhet och kundkrets. På köpet tas värdefull kunskap tillvara och får leva vidare, kunskap som annars riskerar att gå om intet.
Jag tror att det är viktigt att oftare våga öppna dörren för den yngre generationen och se unga som en möjlighet istället för ett hot. Att våga släppa kontrollen ibland och lita på att de trots mindre erfarenhet, med rätt stöttning, faktiskt klarar av att axla ansvaret.
De unga är ju vår framtid. Det är de som ska trygga återväxt och utveckling och se till att skärgården fortsätter att leva. Så vänta inte för länge. Bjud på dina rika kunskaper. Välkomna den som vill, orkar och kan driva viktiga verksamheter vidare på öarna.