På Harö pågår just nu EU-projektet Seastop som syftar till att bygga ut och förbättra gästhamnar. Men flera Haröbor känner sig förbisedda och menar att bygglovsförfarandena inte gått rätt till i flera led.
– Bryggan och bastun ligger delvis på grannens mark, säger Haröbon Lars-Arne Pihl.
Nästa del som planeras är nu överklagad till Mark- och miljödomstolen.
Inom Seastopprojektet ingår en gästhamn med längre bryggor, bastu, personalbostäder, VA-anläggning och servering i anslutning till Harö Livs på Gummerholmen. Kommunen har ingått avtal med Gummerholmen AB:s ägare, som köpte fastigheten för tre år sedan och finansierar halva projektet. Själva affären drivs på arrendat.
Bryggan är nu förlängd västerut och en bastu har kommit på plats. Bygglovet medgav en förlängning med 17 meter, men den förlängdes med 26 meter, och bastun i anslutning till bryggan ligger delvis på grannens mark, menar Lars-Arne Pihl. På den östra sidan vill man förlänga bryggan 40 meter samt bygga komplementbyggnader som toaletter, dusch, hamnkontor och avsaltnings-anläggning.
Erik Lindström har många synpunkter på Seastopprojektet. Han kör sopbåt och den planerade bryggan påverkar hans verksamhet då han måste passera gästhamnen på väg in i viken till sin fastighet. Han har inte fått yttra sig, då han inte anses vara rågranne, men det går inte att utesluta då det pågår en utredning om gränsförhållanden av såväl land som vatten hos Lantmäteriet.
Fastigheten emellan ägs av Erik Lindströms farbror Göte Lindström och det är här bastun delvis står. Conrad Grut, tillförordnad enhetschef för bygglov och strandskydd på Värmdö kom-mun, menar att man inte måste vara rågranne men ändå kan betraktas som sakägare i ett bygglov.
– Den bedömningen gör i så fall länsstyrelsen.
Erik Lindström har nu överklagat delegationsbeslutet för den östra delen av anläggningen till Mark- och miljödomstolen.
– Vi upptäckte att bygglovet är gjort på felaktiga grunder, genom ett delegationsbeslut som inte är tillämpligt. Det är väldigt märkligt hur man kan ge bygglov på felaktiga grunder, säger Lars-Arne Pihl som hjälper Erik Lindström med skrivelser.
Även bastuns bygglov är ett delegationsbeslut i vilket kommunen skriver ”Gällande påpekandet om de har koll på västra fastighetsgränsen så är svaret att sökande har koll på västra fastighetsgränsen”.
– Ändå bygger man in på annans fastighet, säger Lars-Arne Pihl.
Mats Örblom, projektledare för Seastop vid Värmdö kommun, har nu inlett en dialog med bygg- och miljöavdelningen om att bryggan och bastun till viss del ligger på annan fastighet. EU-av-talet säger att följs inte avtalen med hamnarna kan kommunen bli återbetalningsskyldiga av bidrag. Bastun kan kom-ma att rivas eller flyttas.
I år har fastighetsägaren sagt upp hyresavtalet med arrendatorerna och ärendet ligger hos hyresnämnden. Hos Haröborna har detta skapat en oro att affären kommer försvinna till förmån för annan verksamhet. De bildade en arbetsgrupp och över 170 underskrifter har samlats in i ett upprop. Värmdö kommun skriver till arbetsgruppen att ”Dessa hamnar har enligt kommunens brev valts ut i samråd med föreningar, samfälligheter, boende och driftsbolag i skärgården” men Lars-Arne Pihl menar att man enbart fört dialog med ägaren till Gummerholmen AB.
– Vi har försökt att få svar från kommunen med mail och brev till Deshira Flankör och Mats Örblom. De har inte ens bemödat sig att svara.
Mats Örblom medger att svaren tagit tid och att dialogen med Haröborna påbörjades sent och bjöd i förra veckan in till möte, där de bland annat diskuterade en flytt av VA-anläggningen.
– Vi har inte lämnat något godkännande om start av planering för den, säger Lars-Arne Pihl.
Mats Örblom kommer nu gå till hamnorganisationen och försöka inkorporera de förslag som kommit.