
Utö är en av Stockholms skärgårds attraktivaste besöksmål med tusentals besökare varje sommar, men många av öns vackraste områden har hittills varit dolda. Med en stor arbetsinsats har öbor skapat en unika vandringsled som tillgängliggör helt nya platser på Utö och Ålö.
Det är fredag morgon och stillhet råder i Gruvbyn. Den smala grusvägen förbi bageriet och Dannekrogen ligger öde sånär som på ett par personer i samspråk utanför livsmedelsbutiken. På en dörr till ett bostadshus går att läsa att husägarna är försatta i frivillig karantän och nås på telefon. En kort vandring söderut öppnar tältplatsen upp sig. Öde. Det råder sommarvärme, juni är bara dagar bort, och en av skärgårdens absolut mest besökta öar borde redan nu kunna locka till besök, men i år är inget som vanligt. Pandemi, karantän, social distansering präglar tillvaron.
Vid tältplatsen leder en stig in i skogen, lite anspråkslöst utmärkt med en gulblå markering. Stigen är en del av en ny, 15 kilometer lång, vandringsled runt norra Utö.
Vandringen är till en början lätt kuperad och skiftar mellan den mörka, dova granskogen i sänkorna och tallskogen på klippmarken högre upp. Trots sommarvärme är det ännu vår och granskotten smakar friskt längs stigen. Efter en stunds vandring passerar leden landsvägen, kantad av ståtliga ekar som vinkar lätt i sina nya lövkostymer. Här finns en bänk att vila sig vid, men jag skyndar vidare. Efter ungefär en timmes vandring kommer jag återigen ut på vägen, vid den vik som kallas Södra Fladen. Här viker jag av mot vikens inre del där en våtmark anlades för några år sedan. Där träffar jag Tomas Hjelm, fullt arbetande med att anlägga en stor odling intill våtmarken.
– Det är mycket fiskyngel i våtmarken nu, vi släpper långsamt ut dem. Om fyra, fem veckor torrlägger vi inre delen. Senare i sommar tar vi bort vassen. Vi ska försöka använda den som en resurs i odlingen. Nästa projekt är att ta bort sediment längre ut i Fladen. Hela området ska bli ett cirkulärt system, berättar han.
Våtmarken är ett perfekt lekområde för gäddor vars yngel skyddas av växtligheten. Den fungerar också som fälla för näringsämnen som annars skulle runnit ut i viken. Men våtmarken har även blivit ett besöksmål för vandrare eftersom den ligger i nära anslutning till leden. En vilopaus i fågeltornet är en mäktig upplevelse under våren.
Tomas Hjelm, som varit en av de drivande bakom byggandet av våtmarken, har via föreningen Destination Utö också varit starkt engagerad i vandringslederna. Han ser lederna som sätt att göra ön mer tillgänglig.
– De har blivit ett sätt för besökare att se mer av Utö, men de är även populära hos deltidsboende som gett oss mycket beröm. En del säger att de upptäckt områden de aldrig tidigare sett, fastän de varit på ön hela sina liv. Det är en vandringsled i världsklass, säger Tomas Hjelm.
Utö är nog rätt i tiden, för vandring är en trend som växer sig allt starkare. Undersökningar visar att så många som en fjärdedel av semesterfirare helst vandrar under en aktiv semester. Det är lika många som de som föredrar utförsåkning, fiske, jakt och paddling, sammanslaget!
Efter pausen i Fladen vänder leden norrut längs öns östra sida. Här varvas klipphällar med spångar över vattendränkta partier. Plötsligt vänder leden ut mot strandkantens släta, låga klippor och ett gytter av små kobbar och skär breder ut sig. Det är en perfekt plats för ett snabbt och uppfriskande vårdopp. Därefter passerar leden gamla fiskelägen innan den en kort sträcka går ihop med Barnens Utöstig, som leder in mot Gruvbyn. Jag har fortfarande en lång sträcka kvar att gå, men när jag tittar på klockan inser jag att jag redan vandrat i fyra timmar! Jag bestämmer mig för att avbryta.
Inne i Gruvbyn träffar jag på Anders Malm som driver Utö Värdshus. Han är engagerad i en rad aktiviteter som skapats på ön, bland annat vandringarna.
– Jag engagerar mig för att det tillgängliggör ön, jag är själv ofta ute med familjen och går längs stigarna. Lederna skapar också möjlighet att kunna träna i en unik miljö. Det finns ett stort intresse för traillöpning, det är ett bra alternativ till swimrun, säger Anders Malm.
Även guidade vandringsturer är ett koncept man funderar på. Utö är redan en ö som erbjuder många olika aktiviteter, men nya besöksgrupper är alltid välkommet för restaurangerna och butikerna. Den rådande pandemin och begränsningarna i Waxholmsbolagets passagerartrafik har dock skapat stora bekymmer för turistnäringen.
– Vi har haft en tuff vår bakom oss. Vi är i stort behov av gäster, säger Anders Malm.
Om besökarna kan och får komma till Utö finns nu ännu mer att se på en ö som redan tidigare erbjudit mycket. Vandringslederna på Utö och Åla är miltals långa och kan ta flera dagar att gå med alla obligatoriska badstopp. Kombinationen av relativt ostörd vandring med hav, stränder, gruvor och våtmarker i omedelbar närhet till champagnebarer och uteliv sätter en helt unik prägel på Utö och Ålös vandringar. Detta kryddat med en och annan kanonsalva från Försvarsmaktens övningsområden.