Tio år har gått sedan Möja värdshus slog upp portarna. Men nu kan den eran vara slut. Nuvarande ägare ska sälja fastigheten, som nu riskerar att bli privatbostad.
– Vi hade hoppats att någon på ön ville driva det vidare, säger Lennart Sundberg.
I försäljningen av värdshuset ingår även ett bageri med anor från 1950-talet, liksom ett 20-tal bäddar. Anläggningen har haft öppet sommartid sedan Lennart Sundberg köpte fastigheten för tio år sedan.
– När vi köpte sa vi att vi skulle ge det fem år och sedan sälja, som en pensionsförsäkring. Men tiden gick, som den gör när man har roligt. I dag är jag 69 år och inser att det är dags att släppa ifrån sig anläggningen. Hade jag varit 30 år yngre hade jag aldrig gjort det, fortsätter Lennart Sundberg.
Nu riskerar Möja värdshus i stället att bli privatbostad:
– Vi hade hoppats att någon på ön ville driva det vidare som värdshus. Det är inarbetat och har en kundkrets, och det skulle vara bra för ön om det blev kvar. Men vi har gått ut muntligen med det utan att ha fått någon respons, så nu är vi vid vägs ände. Vi kan inte lämna ifrån oss det som arvegods, säger Lennart Sundberg.
I köpet ingår två fastigheter, varav den ena är taxerad som hotell- och restaurangverksamhet och den andra, bageriet, som tillverknings- och industriverksamhet. Anläggningen ligger inom strandskyddat område i Bergs by, något som Lennart Sundberg tror kan göra risken för att fastigheten blir privat större:
– Det är få ställen som ligger i en by på det här sättet, och det är svårt att få bygga så här nära vattnet. Förhoppningen är att det blir kvar som verksamhet, men vi lägger inga krav på användning vid försäljningen, säger Lennart Sundberg.
Värdshuset kommer dock att fortsätta hålla öppet i sommar med samma arrendator som förra säsongen, med restaurang, bageri och pizzeria:
– Under alla omständigheter blir det ingen förändring förrän 1 september, lovar Lennart Sundberg.