
Förra veckan stod det klart att Elektra, en ombyggd Petterssonare, vann första pris i Gussies Electric Boat Awards 2022 i kategorin customized/DIY (anpassad/gör-det-själv). Ägaren Rikard Wildare har byggt om henne på Söderöra, som även är båtens hemmahamn.
– Jag tror att man tittat på helheten. Den bästa elbåten ska vara effektiv, användbar och, såklart, vacker. Elektra har alla egenskaperna, säger han.
Gussies beskriver C.G. Petterssons båt som en klassisk svensk dröm. Nu har hon fått nytt liv med ett specialdesignat motorpaket baserat på den senaste tekniken, och glider fram i makliga sex knop. Tävlingen bjöd på hård konkurrens från bland annat en Riva 1958 och en racerkatamaran med en toppfart på 100 knop. Men Elektra fick flest röster.
– Hon kan utan problem användas för en weekend i ytterskärgården. Med relativt liten mängd batterier tar vi oss runt bland öarna utan problem. Vi sover, äter och lagar mat i hytt och under kapell, säger Rikard Wildare som provat på några nätter ombord med sin son Theo.
Rikard Wildare har ett ben i IT och ett i batteriteknik. På fritiden designar han marina drivlinor, det började för över tio år sedan som en hobby. Idag kommer det frekventa förfrågningar från personer som vill konvertera sina båtar.
– Mina produkter är för de som vill ha något speciellt till sin båt. När funktion, kvalitet och det visuella är lika viktigt. Fokuset på Elektras drivlina var att bygga det bästa tänkbara, något som jag nu har kvitto på, säger han.
Elektras eldrivlina konstruerade han innan han ens köpt båten, med tanken att den en dag skulle sitta i just en C.G. Petterssonbåt.
– Skrovet är nyckeln till det effektiva och i dessa tider då ledordet är ett återanvända istället för att köpa nytt så är hon oslagbar. Snart 100 år i aktiv tjänst. När det gäller det yttre så är jag ju partisk men hon är helt outstanding där. Linjerna, materialvalen... Det går så djupt i detalj att till och med skruvarna på drivlinan är valda med omtanke. Inget är slump och det syns.
Inte bara drivlinan är en nykonstruktion. Bland annat behövdes en ny durk då eldrivlinan tar mindre plats än den gamla motorn, samt ny motorlåda och bänkar på båda sidor. Allt byggt, i solid teak och mahogny, så det inte syns att det är ett nybygge. Totalt har Rikard Wildare lagt sin fritid under två vintrar på arbetet med båten. Eller ”hundratals timmar” på projektet. Lika mycket tid har han lagt på andra projekt. Bland bland annat en konverterad Fiat 500 från 1973 och ett par bärplansbrädor. Nu fortsätter arbetet med två drivlinor som han bygger på beställning.
Vad driver dig att göra detta?
– Drivet har flera ben. Effektivisering, vad kan förbättras? Ny teknik, vad händer i omvärlden? Naturen generellt och Östersjön specifikt, minimera footprint.
Fakta/Elektra
20kWh-batteri med delar från begagnat Audi e-tron-batteripack
Toppfart: 9 knop
Räckvidd: 40 M med ekonomifart 6 knop
Kostnad: 100 000 för motorpaketet exklusive batterier
@wildtech.eu på Instagram