Värmdö kommun tillsätter en särskild skärgårdsutvecklare. Det var en av nyheterna i Värmdösamarbetets förslag till budget som presenterades i förra veckan.
– Den tydliga vägen in i förvaltningen har efterfrågats och uppskattats, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande.
Värmdöstyret bestående av S, C, L och MP presenterade i förra veckan sitt budgetförslag för 2025, som de gett namnet “Framtidsinvesteringar för hela Värmdö”.
– Det är satsningar utifrån det vi sagt att vi ska leverera på: en hållbar skärgårdskommun med ledande skolor och en trygg omsorg. Verkligen en leveransbudget! sa Carl Kangas vid pressträffen.
Bland annat kommer en särskild skärgårdsutvecklare att tillsättas.
– En av de saker som efterfrågats och varit uppskattat av skärgårdens föreningar i arbetet med framtagandet av Skärgårdspaketet har varit den tydliga vägen in, någon som tar emot och håller samman i förvaltningen och med en röd tråd adresserar hur vi utvecklar en mer livskraftig skärgård. Mig veterligen har Värmdö inte haft någon sådan innan, sa Carl Kangas.
Var i kommunorganisationen skärgårdsutvecklaren kommer att höra hemma är ännu inte klart.
– Kommundirektören får i den här budgeten ett uppdrag att se över kommunens organisation i förvaltningen och jag vill inte föregå det. Men hittills har skärgårdspaketet hanterats på kommunstyrelsenivå, eftersom det är viktiga strategiska frågor i många olika delar.
Två konkreta saker har man under året levererat på i Skärgårdspaketet – markanvisningarna på Svartsö och Möja och förenklade bygglovsregler på kärnöarna.
– Vi kommer att fortsätta leverera på enskilda delar så snart de är framme. Vi väntar inte och håller samman något, sa Carl Kangas.
I övrigt delas satsningarna i årets budget in i fem paket: trygghet, framkomlighet, skola, hållbarhet samt vård och omsorg. Några konkreta saker som kommer tillföras medel är en trygghetsbil, ett skolprogram med återvändarverksamhet, lovskola och simkunnighetsgaranti, fler sommarjobb i föreningslivet och mer ledsagning.
Man kommer också att arbeta med att instifta ett nytt naturreservat vid Långsunda-Sången-Paradiset som ett led i att Värmdö ska bestå av skyddad natur senast 2030. En ny våtmark ska anläggas i kommunen under året och utsläppen till Farstaviken renas.
Skattesatsen förblir oförändrad och inget tydligt besparingskrav läggs på någon nämnd. Samtidigt ska resultatet öka med fyra procent, inte bara för 2025 utan varje år under hela budgetperioden fram till 2028. Att man ändå kan lägga fram en offensiv, investeringstung budget beror på att kommunen bland annat jobbat med strukturreformer och minskat konsultanvändandet, menar Carl Kangas.
I förra årets budget höjdes en del taxor och avgifter för kommunal service rejält, bland annat för sophämtning, serveringstillstånd och bygglov. Det fick kraftig kritik från oppositionen.
Blir det någon förändring av de kommunala taxorna i år?
– Där har vi haft en olycklig situation där taxor har hanterats utifrån om det är valår eller inte. Det har bidragit till en stor ryckighet. Hela poäng-en är att taxor ska vara självfinansierande, men så har det inte varit i praktiken. När vi tillträdde såg vi ett behov att komma ikapp med taxor utifrån de faktiska kostnaderna. Nu har vi gjort ett ordentligt jobb för att säkerställa en mycket större förutsägbarhet. Vi föreslår som grundprincip en koppling till index och årliga uppräkningar, och tanken är att de taxor vi beslutar om nu ska gälla tills vidare.
För 2025 ligger PKV-indexet (prisindex för kommunala verksamheter) på noll, men taxorna höjs med 0,2 procent. Samtidigt görs även en generell uppräkning med 0,2 procent, skolpengen höjs med 3 procent för årskurs F-3, 4,5 procent för årskurs 4-6 och 6,6 procent för årskurs 7-9, och pengen för särskilt boende 8 procent.
– Det är långt mycket mer än PKV-index, sa Carl Kangas.