Innovationsmyndigheten Vinnova har gett Värmdö kommun och KTH Vattencentrum 500 000 kronor i bidrag för att skapa ett projekt med testbäddar inom vattenförsörjning. Sandön blir den första platsen där testet ska utföras i verklig miljö.
I juni 2018 ingick Värmdö kommun och KTH ett samverkansavtal gällande ett strategiskt partnerskap kring utbildning, forskning och innovation. Inom detta kommer man att inleda samarbeten med inriktning på hållbar skärgårdsutveckling, decentrialiserade och enskilda vatten- och avloppslösningar samt teknik och ekologi i marin miljö. Målet för samarbetet är att skapa långsiktiga och hållbara resultat och effekter i form av fler arbetstillfällen, nya företag, nya produkter och tjänster, bättre havsmiljö, säkrare vattentillgång, förbättrad samhällsservice och upplevd livskvalitet. Nu har Vinnova, myndigheten vars uppgift är att bidra till hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation, beviljat Värmdö kommun och KTH 500 000 kr för ett projekt med testbäddar inom vattenförsörjning. Dessa syftar till att utveckla nya hållbara och småskaliga lösningar för trygg vattenförsörjning och god vattenstatus i Östersjön. Testbädden kommer på sikt att bidra till att säkerställa tillgång till säkert dricksvatten i kommunen, där många områden saknar tillgång till kommunalt vatten- och avloppsnät. Planen är att testbädden ska prövas i en verklig miljö på Sandön. Vinnova motiverar den beviljade ansökan med att ”Ansökan har i konkurrens med andra projekt bedömts ha en stark potential att skapa en öppen testbädd som på ett adekvat sätt angriper en både samtida och framtida utmaning samt kompletterar de mer storskaliga lösningar som finns”.
– Jag är väldigt glad för Vinnovas stöd. Vi kommer att fokusera på Sandhamn som testområde. Målet är också att på sikt kunna skapa lösningar för flera delar av Värmdö där kommunalt vatten- och avlopp inte är aktuellt, säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M).