Fortifikationsverkets uppgifter till mark- och miljödomstolen ifrågasätts av byggnadsnämnden i Värmdö. Det framgår i den överklagan av domen kring Oxudden, Sandhamn, som kommunen nu hoppas tas upp av miljööverdomstolen.
Tvisten mellan kommunen och fastighetsägaren i fallet om Oxudden är hårt upptrissad och förra året beslutade kommunen om ett vite om flera miljoner kronor om inte de nyrenoverade, ombyggda militärbarackerna revs. Ett beslut som dock nyligen upphävdes av mark- och miljödomstolen.
Men Värmdö ger sig inte och söker nu prövningstillstånd i miljööverdomstolen, med ett nära tre sidor långt överklagande. Resonemanget bygger på att byggnadsnämnden betvivlar riktigheten i det tidigare domslutet, eftersom man anser att domstolen fäst för stor vikt vid Fortifikationsverkets intyg om att byggnaderna tidigare använts till bostäder. Detta eftersom: ”uppgifterna från Fortifikationsverket måste ses i ljuset av att myndigheten hade för avsikt att sälja fastigheten till ett så högt värde som möjligt” skriver nämnden. Som även menar att en förutsättning för försäljning av fastigheten till ett marknadsmässigt pris var att fastigheten har varit använd för bostadsändamål, och att Fortifikationsverkets intyg visar just det. Nämnden menar att mark- och miljödomstolen inte alls har beaktat den aspekten av ärendet, och att det därför finns skäl att tvivla på riktigheten i domslutet. Liksom det finns anledning att ifrågasätta uppgifterna som Fortifikationsverket lämnat avseende byggnadernas användning.
Värmdö menar att den tidigare användningen av byggnaderna inte är förenlig med det syfte som husen hade när de byggdes, alltså en militär etablering i ytterskärgården. Vilket enligt kommunen är skäl att varken ge bygglov eller strandskyddsdispens eftersom det handlar om ändrad användning av byggnaderna från militär till civil verksamhet, enligt plan- och bygglagen. ”All annan användning än militär skulle ha medfört att bygglov skulle ha sökts för åtgärden” skriver nämnden och påpekar att allmänheten inte har haft tillträde till fastigheten eftersom den har varit avspärrad med nätstaket och taggtråd.
Att mark- och miljööverdomstolen prövar fallet är viktigt för rättsledningen anser nämnden eftersom rättsläget är så oklart och för att det finns en rad liknande fall i skärgården där fastigheter som tidigare använts av staten har sålts. Nämnden påpekar att statens agerande för Sandhamnsbornas del måste uppfattas som rent stötande. Dels genom att försvaret första tar över ett område och spärrar av det för allmänheten, sedan bygger baracker utan bygglov, hyr ut dem och hävdar att dessa inte används militärt. Och dels, slutligen, säljer fastigheten till en privatperson och genom det gör en vinst på 14 miljoner kronor, priset för fastigheten då den såldes 2012.
Beslut om prövningstillstånd tas i slutet av mars.