Värmdö kommun kräver att Vattenfall tar bort uttjänta kablar ifrån havsbotten och under marken vid Aspö by norr om Nämdö.
Det är bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden som beslutat att förlägga Vattenfall att ta bort uttjänt sjökabel.
Vattenfall ska också betala nästan 18 000 kronor för handläggningen av ärendet.
Nämnden anser att uttjänta/döda kablar är att betrakta som avfall enligt miljöbalken och att de ska avlägsnas och återvinnas så gott det går.
Länsstyrelsen i Stockholms län stödjer kommunens krav och skriver att kablar som inte används ska tas upp så att materialet kan återvinnas eller hanteras säkert. Länsstyrelsen anser att det är troligt att ”ett läckage av plaster inklusive tillsatsämnen i plasten och möjligen metaller kan uppstå”.
Beslutet kommer sedan Tony Bergman på Aspö i över två år kämpat för att någon ska ta bort de gamla kablar som ligger på havsbotten utanför ön.
Tony Bergman menar att kabelkärnorna innehåller koppar, bly och andra tungmetaller, som kan läcka ut i vattnet.
– Alla pratar om att värna miljön, då ska man väl se till att skräp som ligger i naturen tas bort, säger han.
Totalt ligger det minst nio kablar i havsbotten och under marken vid Aspö by. En ny elkabel och två fiberkablar är i bruk. Två gamla elkablar och fyra telekablar används inte längre.
Ägarna till kablarna är Vattenfall (elkablarna) och Skanova (telekablarna). Värmdö kommun har ännu inte tagit något beslut angående telekablarna.
– Det ligger säkert hundratals kablar på havsbotten enbart i den här delen av skärgården, säger Tony Bergman.
Enligt Naturvårdsverkets avfalls– och kemikalieenhet bör kablar som inte längre används betraktas som avfall. Med stöd av ett par paragrafer i miljöbalken kan kommunen kräva att kablarna ska plockas bort av den som lade ner dem.
Samtidigt finns det en så kallad skälighetsprincip som säger att om det är ”oskäligt” att ta upp kabeln från sjöbotten och avlägsnandet inte gör någon större nytta för miljön så kan kablarna i vissa fall lämnas kvar.
Carina Netterlind på Vattenfalls presstjänst säger:
– Vi kommenterar gärna, men först ska vi ha färdigutrett frågan internt samt haft dialog med kommunen.