
Värmdö kommun vill göra ett marint naturreservat kring Horsstensfjärden och Björkskärsfjärden i ytterskärgården. Nu har kommunen ansökt om pengar från Naturvårdsverket för att inventera området.
Det rör sig bland annat om att ta reda på vilka områden som är lämpliga för landstigning, ankring och sjökablar, plats och logistik kring toaletter, inventera stigar och leder samt hur de ska märkas ut.
Området som Värmdö kommun vill göra till naturreservat är skärgårdarna kring Horssten, Mälkobbarna, Grönskär, Lilla Nassa skärgård och Björkskärs skärgård.
– Skärgårdarna som ingår är varierade och många av de karga och säregna platserna och många skären är fantastiska för fågellivet, säger Marianne Haage, kommunekolog på Värmdö kommun.
– Inte minst hittar vi den starkt hotade ejdern. Vi har dessutom flera olika grod- och kräldjur på öarna utöver sällsynta växter som orkidéer och strandkål. Tittar vi under ytan har vi miljöer som faktiskt är så värdefulla att de är av internationell betydelse. Det finns sandiga bottnar vid Horssten till exempel med ålgräs som är en växt med stor betydelse för fiskars lek och uppväxt.
Totalt rör det sig om ett område på nästan 16 000 hektar som utreds. Planer på ett naturreservat har funnits under en lång tid och en del undersökningar har redan gjorts.
Kommunen söker statliga LONA-pengar, bidrag för lokala naturvårdssatsningar. Det rör sig om 600 000 kronor till förberedande studier av det planerade reservatet. Den totala kostnaden för studierna samt skötselplan och beslutsdokument beräknas till 1,2 miljoner kronor.
Det finns ännu inget datum för invigning, eftersom planerna är i ett tidigt skede.
– Processen att bilda naturreservat är komplicerad och tar många år, säger Marianne Haage.
– Nu ligger vårt fokus på att starta projektet ordentligt och etablera kontakt och börja prata med alla markägare för att få in synpunkter så tidigt som möjligt.
Skulle det planerade naturreservatet innebära fler restriktioner för besökare?
– Det är för tidigt i processen att svara på också men vi kommer att utreda hur vi ska kunna ha ett friluftsliv som är hållbart för alla: markägare, besökare såväl som miljön. Exempel på vanliga föreskrifter i många befintliga reservat är att man inte får skada växtlivet till exempel genom att avverka träd eller rycka upp plantor med rötterna.