
Värmdö ridklubb har blivit vald till Årets ridskola 2019. Nu vill klubben växa, men då behövs ett nytt ridhus och stall.
– Vår kö skulle kunna fylla 25–30 nya ridgrupper, säger ordförande Åsa Lindblom.
Det finns ett stort intresse för ridsporten på Värmdö. Dessutom växer kommunen. I motiveringen till utmärkelsen står det bland annat att Värmdö ridklubb lyckats engagera medlemmarna i ett framgångsrikt ideellt arbete. Bra säkerhet, utbildad personal och välskötta ridskolehästar nämns också särskilt i motiveringen.
Åsa Lindblom understryker att klubben satsat på utbildade instruktörer, flera med treårig högskola.
En annan del i arbetet med trivsel och säkerhet är att klubben försöker att hålla sig med ridskolehästar som trivs med sitt jobb.
– De måste klara av att det kommer ett par-tre barn om dagen som ryktar och handskas med dem på olika sätt. Börjar hästarna nafsas och tydligt visa att de inte trivs, då säljer vi dem. Det kan vara så att de inte passar in i vår verksamhet med många olika ryttare. De kan ha ett psyke som gör att de trivs bättre med få ryttare som de lär känna väl, säger Åsa Lindblom.
Två andra saker som är speciella för klubben är att den dels har ett medlemsstall, dels erbjuder de unga ryttarna att vara medryttare på unghästar.
– Det är vanligt att man rider några år och sedan köper man en egen häst och då måste man hitta ett nytt stall och tappar därmed lätt kontakten med kompisarna och instruktörerna, säger Åsa Lindblom.
Värmdö ridklubb har också beslutat att låta de egna, mer erfarna, medlemmarna få chansen att bli ”fadder” för en unghäst och träna och sköta dem vid den långsiktiga introduktionen in i ridskoleverksamheten.
– Många stall köper in hästar som är inridna och klara att börja arbeta på en gång. Vi väljer många gånger att köpa in lite yngre hästar som vi utbildar själva, de introduceras naturligt och långsamt in i verksamheten, vilket gör att de växer upp i vår miljö och blir trygga.
Det stora problemet för Värmdö ridklubb är utrymme. Vintern 2012 fick tunga snömassor ridhustaket att rasa in. Två år senare invigde klubben ett litet ridhus i plåt, men det räcker inte till för den snabbt växande verksamheten.
– Vi behöver både fler stallplatser och ett nytt ridhus, säger Åsa Lindblom.
Värmdö kommun har anlitat en arkitekt som klubben ska träffa i slutet av november. Då ska det finnas ett första utkast klart på en ny anläggning.
Innan årsskiftet ska ett färdigt underlag vara framtaget.
– Efter det kvarstår att bedöma kostnader, ta fram offertförfrågan, ta fram bygglov med mera, säger Åsa Lindblom.
Hon tror att ett nytt ridhus och stall kan stå klart tidigast slutet av 2021.
Värmdö ridklubb tog emot utmärkelsen Årets ridskola på Grand Hôtel i Stockholm 27 november. Det är Svenska Ridsportförbundet som står bakom priset tillsammans med förbundets huvudsponsor Folksam. Priset innebär ett utbildningsstipendium på 40 000 kronor.
Fakta/Ridsport
• Fritid och tävling för en halv miljon svenskar
• Sveriges tredje största ungdomsidrott (7-25 år). Fotbollen och innebandy är större.
• Den åttonde största sporten i Sverige totalt, sett till antal aktiva i idrott.
• Ridsporten har högst andel kvinnor (90%) av alla Sveriges idrottsförbund.
• En av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning.