
Foto: Värmdö kommun
Värmdö kommun bötfäller sig själv för att ha byggt utan bygglov vid Svartsö lanthandel. Det är det tredje kommunala svartbygget inom det omdiskuterade projektet Seastop.
Kommunstyrelsen tvingas betala nästan 150 000 kronor i byggsanktionsavgift till bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden för svartbygget på Svartsö.
Tidigare har kommunen straffat sig själv för ett liknande bygge i Långvik inre på Möja. En brygga vid Långvik yttre bedömdes också sakna tillstånd, men där bedömde kommunen att det inte var möjligt att ta ut byggsanktionsavgift, eftersom det var oklart var det missats och av vem.
Samtliga byggen har varit en del av EU-satsningen Seastop, som syftade till att rusta upp ett antal hamnar i Stockholms, Åbos och Åbolands skärgårdar.
– Det var en tidigare projektledare som hade huvudrollen med samordning och koordination. Både hos honom och hos kommunen har det brustit i kunskap i vad som kräver bygglov och strandskyddsdispens, säger Mikael Sköldberg, enhetschef bygglov- och strandskyddsenheten på Värmdö kommun.
Formellt sett är det Svartsö lanthandel och hamnföreningarna i Långvik som varit ansvariga för byggena, men Värmdö kommun har i praktiken gjort en stor del av arbetet med tillstånd och planering. Därför utkräver också bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvar av kommunen.
– Det är fruktansvärt. Man ska förvänta sig mer av kommunen, kommenterade kommunalrådet Deshira Flankör (M) i tidningen Skärgården i juni i år.
Liksom Sköldberg lägger hon ansvaret på den tidigare projektledaren och bristande rutiner inom kommunen.
Kritiken kring hur Värmdö kommun hanterat Seastopprojektet har varit stark från många olika håll. Förutom svartbyggena har kommunen anklagats av Tillväxtverket för att inte ha följt lagen om offentlig upphandling.
Totalt kan alla misstag kosta kommunen miljontals kronor.
I slutändan blir det kommunstyrelsen i Värmdö, och därmed skattebetalarna, som får stå för kostnaderna.
Enligt Mikael Sköldberg ska det nu inte finnas fler olovliga byggen inom ramen för Seastop.
Har kommunen bötfällt sig själv innan Seastop?
– Det har hänt i några fall. Men det är sällsynt.
Hur agerar kommunen för att något liknande inte ska hända igen?
– Seastop är ett särskilt projekt som inte tillhör den vanliga kommunala verksamheten. Om vi skulle driva ett nytt projekt av det här slaget kommer vi att se till att kommunen är mer involverad från start.
Fakta/Seastop
• Upprustning av 21 hamnar i Stockholms, Åbolands och Ålands skärgårdar.
• Huvudansvarig som Lead Partner är Värmdö kommun
• Huvudfinansiär är EU-programmet Central Baltic som bidrar med omkring 30 miljoner kronor. Projektet finansieras även av Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm samt Värmdö kommun.