
Chefer utan koll och personal som inte vågar påtala brister.
En anställd riktar allvarlig kritik mot Värmdö kommuns LSS-boenden.
Nu har IVO beslutat att inleda en tillsyn.
Den anställde arbetar vid flera av kommunens LSS-boenden och menar att varken personal eller chefer har rätt kunskaper om hur en LSS-verksamhet ska bedrivas.
”All kunskap gällande tvångs- och begränsningsåtgärder saknas”, står det i anmälan.
Bland annat lyfts ett fall fram där ansvarig chef beslutat att ta bort alla handtag från fönster och balkong i en brukares lägenhet. Anmälaren menar att chefen fattat beslutet på oklara grunder och att det innebär en risk för brukaren vid till exempel en brand. Samma chef ska också ha underlåtit att rapportera om andra begränsningsåtgärder för enskilda, så som grindar på boendes sängar, låsta gemensamhetsutrymmen och bälten i rullstol.
Noggrann utredning krävs
För att det ska vara motiverat att göra någon begränsningsåtgärd krävs noggrann dokumentation och utredning, säger Ulla Eriksson, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Hon är själv inte handläggare i ärendet men uttalar sig generellt om vad gällande LSS-lagstiftning säger.
– Utgångspunkten är att det inte får förekomma några begränsningsåtgärder för enskilda vuxna. Om man bestämmer sig för att ta bort något måste det vara en skyddsåtgärd för individen och då måste det alltid finnas genomförda riskbedömningar som noggrant dokumenterats. Dessutom måste det finnas ett samtycke från den enskilde och det ska omprövas regelbundet. Den enskilde kan dessutom återkalla sitt samtycke när som helst, säger hon.
I kritiken påtalar också den anställde stor brist inom sekretessen och menar ”att personal talar vitt och brett om personer och deras tillkortakommanden”, vidare menar anmälaren att brukarna inte har någon makt över att se det som dokumenteras om dem.
– Det är väldigt allvarligt att bryta sekretessen. Om det görs ska en polisanmälan göras, säger Ulla Eriksson.
Anmälaren skriver att personalen många gånger är medvetna om alla brister men att ingen vågar säga något.
Känner inte till ärendet
Jan Dolk (KD), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Värmdö kommun, känner inte till ärendet men säger att alla verksamheter håller god kvalitet.
– De följer de krav och riktlinjer som lagen föreskriver, säger han i ett mail till Skärgården.
Han har nu kontaktat ansvarig verksamhetschef för att höra sig för vad kritiken handlar om.
– Vi tar naturligtvis all kritik på största allvar, men i nuläget har jag inga ytterligare kommentarer eftersom jag inte har några fakta för handen, säger Jan Dolk.
Anmälan kom in till IVO för lite drygt en månad sedan. Nu har myndigheten beslutat att göra en tillsyn mot kommunen i ärendet. Kommunen ska återkoppla till IVO senast den 1 september. Totalt finns det sju kommunala gruppbostäder i Värmdö.
FAKTA: LSS
- Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor.
- Målet med lagen är att ge den enskilde möjlighet att leva som alla andra.
- Ett LSS-boende är en anpassad bostad till de personer som är funktionsnedsatta, antingen psykiskt eller fysiskt.
- Boendet är en frivillig insats för den enskilde och syftar till att brukaren ska kunna leva sitt liv så fritt som möjligt, trots sitt handikapp.
Källa: Socialstyrelsen, Wikipedia