Sedan fyra år tillbaka är det stopp för att ansluta till det kommunala VA-nätet på Sandhamn.
Samtidigt visar en granskning att flera fastighetsägare har fått tillåtelse att göra det – efter att stoppet infördes.
Under några få dagar om året är vattenuttaget på Sandhamn så högt att det riskerar att nå sitt maxuttag på 500 kubik per dygn. Det är reglerat enligt en vattendom från Mark- och miljödomstolen. Överskrids den gränsen finns en betydande risk för saltvatteninträning i grundvattnet och kommunen riskerar rättsliga följder. Därför införde Värmdö kommun ett stopp i april 2013 så att i princip all nybebyggelse på ön nekas tillstånd att ansluta till VA-nätet. Nu är VA-kollektivet så pass kraftigt belastat att ingen mer exploatering på ön kan anslutas till vatten- och avloppsnätet.
– Det får som följd att fastboende inte kan bygga nytt och ha något fungerande vatten och avlopp i huset. Det i sin tur är ett hot för hela ön. Om man inte kan leva här ute drabbar det även andra verksamheter som företag och skola, säger en Sandhamnsbo som tidningen talat med.
Skärgården kan nu också berätta att kommunen, trots stoppet, anslutit 25 fastigheter till VA-kollektivet på Sandhamn sedan 2013. Nyligen har också Kungliga segelsällskapet (KSSS) fått godkänt att uppföra en ny servicebyggnad på ön med vattenrättigheter.
– Bygglovet godkändes mot att de kopplar bort anslutningen till det gamla huset som står där idag och att antalet toaletter och duschar inte får bli fler i det nya huset. Vattenuttaget blir alltså inte större än vad det var tidigare, säger Majken Elfström, VA-chef på Värmdö kommun.
Elfström säger att kommunen inte kan tvinga en fastighetsägare som redan har vattenrättigheter att använda sig av en annan lösning, till exempel en avsaltningsanläggning, för att få färskvatten.
– Det finns ganska tydliga regler som säger att de som redan har den här vattenförsörjningen är vi skyldiga att fortsätta leverera. Däremot har vi möjlighet att säga nej vid ny bebyggelse, säger Majken Elfström.
För något år sedan bebyggdes även Telegrafholmen med ett fyrtiotal lägenheter som även de får vatten av kommunen.
– När vi fick höra talas om det blev vi väldigt upprörda. Vad ger kommunen den rätten att försörja de lägenheterna med vatten när inte vi får det, säger Sandhamnsbon.
Enligt Majken Elfström finns dock en förklaring.
– Kommunen valde att göra en detaljplan som tillåter anslutning till det kommunala vattennätet. Och den detaljplanen godkändes långt innan stoppet infördes, säger hon.
Men även hon ser att politikernas beslut nu slår tillbaka på Sandhamnsborna.
– I och med att man gjorde det val man gjorde blir det helt enkelt så att övriga som vill bygga på Sandhamn hamnar på något sätt på fel sida sträcket, säger Majken Elfström.
Att så många som 25 fastighetsägare anslutit sig till VA-nätet beror på att de fastigheterna fått tillstånd innan stoppet infördes men inte kopplat in sig på nätet förr än efter stoppet börjat gälla.
– Om beslutet är taget innan kan kommunen inte ändra på det i efterhand, säger Majken Elfström.
Nyligen presenterade Sveriges geologiska undersökning (SGU) en rapport som varnade för extremt låga grundvattennivåer i landet, vilket bäddar för en vattenkris i sommar. Men enligt Värmdö kommun är läget på Sandhamn just nu under kontroll.
– Vi har god koll just nu. Vi har en marginal även om den inte är jättestor. Det är framförallt det här maxdygnet på sommaren vi har svårt med. Ser man till årsförbrukningen är det ingen fara på Sandhamn, säger Majken Elfström.