Satsningen på vattenförsörjningen i Värmdö kommun lyfts som en av alliansstyrets fjädrar i hatten under den senaste mandatperioden. Samtidigt anser såväl de styrande som oppositionen att det finns mer att göra.
2014 års val inledde den tredje mandatperioden i rad med moderat styre i Värmdö. Sedan ett och ett halvt år leds kommunstyrelsen av Deshira Flankör (M).
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit under mandatperioden?
– Det är många saker, men en är att vi under de senaste tre åren investerat 360 miljoner kronor i utbyggnad av vatten och avlopp. Det är en jättesatsning och något som främjar både miljön och har gjort det lätt för människor att leva på Värmdö. När det gäller specifikt skärgården är jag också stolt över Seastop-projektet, en satsning på 2,2 miljoner som gett utväxling på 18 miljoner i investeringar, som kommer rusta upp nio hamnar i Värmdö.
När det kommer till skärgårdsfrågor nu och framåt tror Deshira Flankör att det är fortsatt vattenfrågorna, tillsammans med avlopp och avfallshantering, som behöver fokus.
– Där måste vi komma fram till långsiktigare lösningar som främjar en levande skärgård; att folk vill flytta till skärgården och bo kvar där.
Fredrik Sneibjerg (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, lyfter fram stoppandet av Horstensleden som sitt stoltaste bidrag under den senaste mandatperioden.
– Om vi sedan lyckas göra ett marint reservat utan de här jätteinskränkningarna som många öbor är rädda för, så blir det ännu bättre. Men just nu är leden i alla fall stängd och det är jag glad för.
Även utbyggnaden av Stavsnäs vinterhamn ser han som lyckosam. ”Mindre nöjd är han med till exempel hur vattensituation på Sandhamn har utvecklats men också Skärgårdsrådets brist på inflytande, även om det har blivit bättre de senaste åren.
När oppositionen får lyfta fram vad de tycker den styrande alliansen gjort bra är det i första hand fjärrundervisningen i skärgårdsskolorna som kommer på tal.
– Det är en klok politik från alla håll och en grundbult för en levande skärgård. Det är tydligt att även allianspartierna tycker att det är viktigt, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.
Däremot är han kritisk till hur dialogen fungerat mellan kommunstyrelsen och skärgårdsborna.
– Många skärgårdsföretagare upplever en stor frustration över beslut som fattas i Skogsbo utan en tanke på hur det påverkar på öarna. Vi har till exempel vattenbrist på Sandhamn där många är frustrerade över bygglov som givits, och sen finns det inte vatten vilket sedan drabbar de fastboende.
Ett annat exempel som han lyfter fram är hur skärgårdsskolan på Svartsö fick söka infrastrukturbidrag tillsammans med det lokala näringslivet för att få till en brygglösning för att kunna säkra kylkedjan till maten.
– Det tycker vi är väldigt märkligt.
Att utbyggnaden av Stavsnäs vinterhamn skulle varit en framgång håller inte Mikael Lindström med om.
– Där har många skärgårdsbor varit kritiska till att Värmdö Hamnar inte tagit hänsyn till deras intressen.
Kommunfakta
Värmdö kommun har sedan valet 2014 styrts av Allians för Värmdö bestående av M, L, KD och C.
Mandatfördelning:
M:17, S:15, L:5, MP:5, SD:4, C:2, KD:2, V:1
2010: M:19, S:15, MP:5, L:4, C:3, KD:2, SD:2, V:1
Skattesats
2018: 31,26%
2014: 32,01%
2010: 32,38%
Folkmängd:
2018: 43 444
2014: 40 541
Antal öar:
Ca 11 000, varav 63 har fastboende (2012)