Går det att rädda övergödda havsvikar i Östersjön? Och vad kan det kosta? Det är frågor som Emil Rydin arbetat med i tre år för projektet Levande kust. På onsdagen träffades politiker på en brygga vid Ingarö för att snacka döda bottnar och avloppsproblematik.
– Nu blåser det, men gå gärna en bit och titta så ser ni hur klart vattnet är, säger Emil Rydin, projektledare för Levande kust.
Åhörarna ställer sig längst ut på bryggan och kisar ner mot vattnet. På plats finns miljöminister Lena Ek (C), miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) och Monica Pettersson (M) och Lars Fladvad från Värmdö kommun.
Projektet Levande kust startade 2011 och har som mål att visa att det går att förändra läget i Östersjön, och till vilken kostnad detta kan göras. Satsningen görs av stiftelsen BalticSea2020 i Värmdö kommun vid Björnöfjärden, Säbyviken och Torpe-Infjärden. Här har man haft problem med syrefria bottnar, kraftig övergödning, ett dåligt vattenombyte och höga halter näringsämnen i bottenvattnet. Viksystemet liknar på så sätt Östersjön och resultaten som fås här kan fungera som referens för fler vikar i framtiden.
Flera åtgärder har tagits för att återställa miljön i viken. Till exempel har en teknik används för att binda fosforn från gamla utsläpp till vikarnas bottensediment. Hittills har stiftelsen totalt satsat 37 miljoner kronor i projektet Levande kust.
– Det är roligt att se att vi efter tre år fått bra vatten i Björnöfjärden, säger Emil Rydin.
Miljöminister Lena Ek lyfte även skärgårdens och kustkommunernas avloppsproblematik och uppmuntrade kommuner och föreningar att söka LOVA-bidrag. LOVA-bidragen stöder lokala projekt som minskar utsläpp av fosfor och kväve, tar hand om toalettavfall och som installerar anläggningar för tvätt av bottnar på fritidsbåtar.
Skärgården passade även på att fråga ministern om hur hon ser på strandskyddslagen.
Vill du lätta på strandskyddsreglerna eller skärpa dem?
– Vi ser för närvarande över strandskyddet för att göra det mer praktiskt. Det kan till exempel vara opraktiskt med strandskydd runt en kvävefälla, en anlagd damm skapad för att minska övergödningen. Där kan det finnas skäl för undantag från strandskyddet. Men strandskyddet fyller också en enormt viktig funktion. Bjud in strandskyddsdelegationen och diskutera strandskyddet med dem.
Sofia White: text & foto