
Vid årsskiftet försvinner Vaxholms stad ur Roslagssamarbetet, som långsiktigt ska stärka Roslagen som besöksmål. Kommunen sparar närmare 400 000 kronor, pengar som bland annat ska läggas på en egen webbplats för Vaxholm. I stället satsar kommunen på den nya skärgårdsstrategin.
Kommunstyrelsen i Vaxholm har fattat beslut om att gå ur Roslagssamarbetet som kommunen har varit delaktig i sedan 1999 tillsammans med Österåker, Norrtälje och Östhammar. För fem år sedan fördjupades samarbetet genom ett avtal, varvid även en person anställdes. 2011 startades det gemensamma destinationsbolaget Visit Roslagen som är tänkt att hjälpa turistföretagen i Roslagen att bli mer lönsamma och jobba mer organiserat med bland annat marknadsföring och försäljning.
Avtalet kring Roslagssamarbetet förlängs per automatik med två år, men nu väljer alltså Vaxholm att säga upp avtalet inför nästa säsong. Kostnaden, 389 000 kronor, går till att hålla en gemensam webbportal, ta fram broschyrmaterial och en evenemangstidning. Vaxholms turiststrateg Kenneth Filipsson säger:
- Portalen är det viktiga redskapet, det visar på allt som går att göra. Det har tjänat sitt syfte, absolut. Vår inställning är att vi hittar nya samarbetsformer i och med den nya skärgårdsstrategin, säger han.
Skärgårdsstrategin är ett regionalt initiativ för utveckling av besöksnäringen i Stockholms skärgård som samtliga skärgårdskommuner deltar i tillsammans med bland andra Stockholms stad, länsstyrelsen och landstinget.
- Det riktar sig mot den internationella marknaden, och jag tror det här är rätt samarbetsforum för oss sju skärgårdskommuner. Det räcker gott och väl.
Att upphörandet med Roslagssamarbetet skulle drabba näringsidkarna i Vaxholm negativt tror han inte:
- Vi spar ju närmare 400 000 kronor som vi kommer att använda till att bygga en egen webbportal för Vaxholm. Förhoppningen är framöver att kunna ha en enda portal för Stockholms skärgård, där allt är samlat på ett ställe. Men under tiden ska vi erbjuda alla verksamhetsutövare i Vaxholm en fullgod sajt. Det blir en lika bra eller bättre situation än de befinner sig i i dag.
Destinationschefen på Roslagen, Gisela Norén, säger:
- Det är jättetråkigt eftersom vi har haft ett bra samarbete i Roslagen sedan många år, och nu har man också byggt upp en organisation kring det, Visit Roslagen, för att ta tillvara näringslivets intressen på ett kostnadseffektivt sätt. Samarbetet är en tillgång för aktörerna i och med bolaget som stöttar dem. Det finns privata verksamhetsägare i Vaxholm som fortfarande är delägare i bolaget, så vi kommer att fortsätta jobba med Vaxholm.
Kan det här påverka utövarna negativt?
- Ja på sätt och vis. Tack vare samarbetet har de fått en hel del för pengarna i form av gemensam hemsida, webbadministratör, trycksaker, utbildningar och marknadsföringsprojekt. Det är en hel del aktiviteter som de inte kommer att kunna ta del av nu.