
Stoppa planerna på Norrberget. Budskapet var tydligt från de drygt 200 personerna som närvarade vid ett möte i förra veckan. Nu ska man för andra gången samla in namn för att få till en folkomröstning.
Skräcken. Regelvidrigt. Låt skolan vara kvar. Bevara Vaxholms småstadsidyll.
Kritiken mot kommunens storslagna planer att exploatera marken där Norrbergsskolan ligger idag låter inte vänta på sig.
– Det normala är att en kommun är mån om medborgarna och lyssnar på folkinitiativ men inte i vår kommun, säger Sten Wickström, som var en av de som talade på det möte som föreningen Vaxholms vänner arrangerade i förra veckan.
Han och föreningen vill få till en folkomröstning för att stoppa detaljplanen som avser att ge plats åt upp till 300 bostäder på marken där skolan ligger idag. Flera av de som var på plats är övertygade om att frågan om Norrberget är tvärpolitisk.
– Det spelar ingen roll vilken politisk tillhörighet man har i den här frågan. Norrbergets framtid angår oss alla, säger Lars Zackrisson från Vaxholms vänner.
Svante Sundelin, från Vaxholms vänner, tycker att byggplanerna på Norrberget, liksom många andra byggprojekt i kommunen, håller på att forma Vaxholm till en förort. En herre i publiken håller med.
– Det går alldeles för fort och det byggs för stort, säger han.
För en folkomröstning krävs namnunderskrifter från minst tio procent av de röstberättigade i kommunen. Det vill säga cirka 850 namn i Vaxholms fall. Det blir andra gången föreningen samlar in namn. Senast det gjordes ogiltigförklarades namninsamlingen av kommunen. Men denna gång har folkomröstningen stöd från oppositionen från första början.
– Vi kommer inte ha några problem att få ihop namnunderskrifter. Sist fick vi ihop 1400 namn, säger Lars Zackrisson.
Flera av talarna pratade om att detaljplanen inte är anpassad till verkligheten. Bland annat menar man att reningsverket i Blynäs inte skulle klara av att ta emot avloppsvatten från ytterligare 300 hushåll. De menar också att den satta parkeringsnormen på 0,7 bilar per hushåll inte är realistisk. Sara Strandman (V) kritiserade kommunen för att inte ha utrett detaljplanen ordentligt.
– Kommunen har inte några lösningar klara, säger hon, och tillägger att hon inte är emot fler bostäder i Vaxholm men inte i den omfattning som kommunen vill ha.
– Regionen växer och det är viktigt med utveckling. Men vi måste samtidigt värna om vår stadsbyggnad, säger Strandman.
Namninsamlingen pågår på olika platser i kommunen under den kommande månaden. Om allt går enligt beräkningarna räknar kommunen med att detaljplanen antas i februari 2018. Nyligen avslutades samrådet om detaljplanen. Sammanlagt fick kommunen in 130 yttranden.
Den pågående markanvisningstävlingen har också gått in i sin andra fas. Av totalt fjorton anbud har kommunen valt att gå vidare med fem byggherrar. Nu ska företagen lämna in förslag på hur de vill utforma marken vid Norrberget. Det vinnande förslaget utses under våren nästa år.
Foto: Bengt Nyman