
Kan lek och lustiga figurer vara ett sätt att öka medvetenheten kring hållbarhet? Barn från Lekhagens förskola i Vaxholm är pionjärer i ett nytt nationellt initiativ som uppmuntrar till återvinning.
Den 1 juli i år börjar en ny läroplan för förskolan gälla i Sverige, med en tydligare inriktning mot hållbarhet. Som en del i detta har nu Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) startat projektet “Materialvärlden”, ett digitalt utbildningsmaterial som ska öka intresset hos barn för återvinning och hållbarhet.
Redan har 10 000 förskolebarn på 250 förskolor runt om i landet börjat använda materialet. En av dem är Förskolan Lekhagen i Vaxholm. Där kan nu barnen via en webbplats lära sig om olika material och hur de återvinns, bland annat genom karaktärerna eller “materialisarna” som de kallas: Bånk som äter metallförpackningar, Ploppa som äter plastpåsar och Prasslis som äter tidningar med flera. Genom att utföra olika uppdrag, till exempel samla in och lämna material på en återvinningsstation, blir barnen så kallade “materialismatare”.
– Vi är väldigt positiva till det här projektet. Barnen tycker det är kul och det är enkelt för oss att använda. Barnen har fått en närmare upplevelse kring sortering och återvinning och det är lättare att relatera till figurerna som är tydliga och behöver "mat", det vill barnen så gärna hjälpa till med, säger Gloria Romlin på Lekhagen.
Totalt samlades det in 110 kg material per invånare i Vaxholm under 2018.