Skärgårdstorskar så små som 6–7 centimeter, kommer de verkligen ända från Bornholmsdjupet, som enligt forskarna är den enda fungerande lekplatsen i östra Östersjön? Eller kan det förekomma torsklek även i skärgården?
Enligt Max Cardinale, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), har det historiskt sett funnits tre stora lekområden för torsk i östra Östersjön: Bornholmsdjupet, Gotlandsdjupet samt Gdanskdjupet utanför Polen. Men i takt med att övergödningen har orsakat syrebrist i Östersjöns djupare delar, har såväl Gotlandsdjupet som det polska området slagits ut.
– I dag förekommer det lek i Bornholmsdjupet. Och det kan finnas minimalt i de andra områdena, säger Max Cardinale.
Skärgården har i flera år fått rapporter från såväl yrkes- som fritidsfiskare om att de ibland får så små torskar som 6–7 centimeter i sina nät. Och många frågar sig om de verkligen kan vara kläckta ända nere vid Bornholm? En torsk på 7 centimeter är, enligt Max Cardinale, uppskattningsvis några månader gammal.
– Den kan ha transporterats hit som ägg eller larv, säger han.
En resa med havsströmmarna på i runda slängar 500 kilometer.
Lite större torskar, på 15 centimeter, som Skärgården också fått flera rapporter om, är någonstans mellan ett och ett och ett halvt år gamla och kan mycket väl ha simmat hit.
När Skärgården frågar Max Cardinale om det kan förekomma lek i Stockholms skärgård, säger han:
– Det finns rykten om någon form av lek, men inga bevis.
Ett tecken på att fisken leker är att den är rinnande; att rommen kommer ut när man klämmer på fisken. Men några sådana fiskar har man inte observerat i skärgården, enligt Max Cardinale.
Ett påstående som får Rune Wikström, yrkesfiskare på Möja, att bli upprörd. Förutom att han ibland får torskar så små som 6–7 centimeter får han om vårarna lekmogna fiskar i sina nät.
– Det rinner om dem, både mjölke och rom. Och då är det bara timmar tills de ska leka, säger han.
Rune Wikström är tvärsäker på att det förekommer torsklek i skärgården – men om det blir något av den kan han inte säga.
– Jag har frågat forskarna om det här många gånger och de påstår att de har letat efter torsklarver men aldrig hittat några.
För att torskens ägg inte ska sjunka ner till botten och dö krävs en viss salthalt, som vattnet här inte har, enligt forskarna.
– Men att torsken leker, därom råder inget tvivel, säger Rune Wikström.
Skärgården ringer återigen upp Max Cardinale: – Intressant, säger han om Rune Wikströms uppgifter om rinnande fisk. Det kan ju vara något på gång som vi inte har upptäckt än.
Men utan att veta hur ofta Rune Wikström får dessa rinnande fiskar, eller hur många det rör sig om, vill han inte dra några slutsatser, utan nöjer sig med att konstatera:
– Vi utesluter inte att det kan förekomma lek i Stockholms skärgård. Men det finns inga bevis.
Han tillägger att forskningen som visar att torskens ägg sjunker och dör under en viss salthalt, har gjorts i laboratoriemiljö, och att det ibland kan råda andra förutsättningar i naturen. Men, fortsätter han, även om det skulle förekomma lek i skärgården så är den så försvinnande liten att den saknar relevans för Östersjöns torskbestånd.
– Vi vet att 99,99 procent av leken sker i Bornholmsbassängen.