
För två år sedan sjösattes den första prototypen, Elvira: 10,5 meter lång och 3,5 meter bred. Med ett skrov på endast 1,8 millimeter.
– Båten håller måttet, säger Håkan Rosén som utvecklat familjeföretaget SSY, Swedish Steel Yachts.
Han berättar att de testat båten som är byggd i specialstål genom att köra i 25 knop i fem centimeter tjock is och även att – av misstag – köra in i en klippa i fem knops fart.
– Inga problem med hållfastheten, säger han och berättar att 1 millimeter av specialstålet super duplex är lika starkt som 20 millimeter aluminium.
Tack vare att företaget utvecklat en metod att bygga båtar i det starka, rostfria specialstålet kan skorvplåten vara en tredjedel så tjock som traditionella konstruktioner.
Ett tunt och lätt skrov gör att fartyget blir lättare i vikt och energianvändningen för att driva fram fartyget minskar rejält.
Plåten rostar inte och efter att SSY högglanspolerar den fastnar inte snäckor, havstulpaner eller alger.
Finns det inga problem med den här konstruktionen?
– Nej, egentligen inte. Det behövs ett stort kunnande i tillverkningen och specialsvetsning. Dessutom krävs att nya regler för hållfasthet tas fram av klassningssällskapet Det Norske Veritas, vilket är på gång.
Idén med ett ultralätt skrov i specialstål utvecklades av Håkan Rosén, som i sin tur har inspirerats av vikingarnas sätt att bygga fartyg.
– Det handlar om att bygga in en viss flexibilitet i konstruktionen. Vi har med hjälp av datorkraft gjort kolossalt mycket beräkningar för att hitta rätt, berättar Håkan Rosén.
– Men vikingarnas båtbyggare gjorde det på känsla. Otroligt nog. Hemligheten var att även deras konstruktioner utnyttjade materialets elasticitet, i det fallet ekträ. Deras bordläggning var endast runt 16 millimeter, vilket gjorde att besättningen kunde bära båtarna.
De nya svenska båtarna byggda med modern vikingateknik har börjat sin erövringsresa. Det är Håkan Rosén övertygad om.
Till våren kommer en patrullbåt på 17 meter att byggas, sjösättas och testas. Det blir också nya fritidsbåtar på 8,5 meter som ska testas till kommande säsong.
Tanken är att det ska bli robusta bruksbåtar för åretruntanvändning som ska passa militär, Kustbevakning, poliser och till exempel skärgårdsbor.
Priserna är ännu inte satta men enligt Håkan Rosén ska de kunna konkurrera med liknande båtar i andra material.
Man provar olika typer av motorer och kommer i patrullbåtsmodellen att testa med två dieselmotorer på sammanlagt 2 300 hästkrafter. Topphastigheten är hemlig. Men i prospektet står det + 45 knop.
Det finns också långt gångna planer på att använda elmotorer och även olika hybridlösningar. I samarbete med ABB utvecklar SSY nya lösningar.
Projektet med en ultralätt båt har också bäring på framtidens fartygskonstruktioner, framhåller Håkan Rosén, och pekar på möjligheter för farkoster av olika slag. Från fritidsbåtar till passagerarfärjor och lastfartyg.
Flera svenska industriföretag finns med på olika sätt i satsningen. Förutom ABB bland andra även Saab Kockum.