En strikt regeltolkning av Värmdö kommun har satt stopp för markägaren Lars Backsell att utveckla sin våtmark. Detta trots att våtmarker är en prioriterad åtgärd i länet, enligt länsstyrelsen.
– Det paradoxala är att det skulle vara lättare om jag först lät sjön växa igen helt innan jag gör en ansökan på nytt, säger Backsell.
På marken vid Skärmaröviken som Lars Backsell äger finns en mindre sjö på cirka 2,7 hektar. Den är till stor del igenväxt idag men genom att återskapa ungefär en hektar av vattenspegeln hoppas han att fågellivet kan gynnas där.
– Alla som bor i området är positiva till att marken utvecklas. Jag hade även hoppats att kunna inspirera andra markägare till att göra samma sak, säger Lars Backsell.
Värmdö kommun hävdar i sitt beslut att det är ett befintligt vattenområde som Backsell vill göra större. Då säger reglerna att kommunen bara kan godkänna ansökningar på åtgärder upp till 3000 kvadratmeter. Därefter hänvisas sökande till mark- och miljödomstolen för att få sitt tillstånd prövat – en process som kan ta flera år och är betydligt krångligare.
– Enligt min mening är det inte en sjö i den bemärkelsen. Jag menar att det här är en igenväxt våtmark. Det är dessutom inte i den öppna vattenspegeln jag vill gräva utan där det redan är igenväxt. Det är skillnad. Jag tycker att kommunen borde tänka om, säger han.
Våtmarker har flera viktiga funktioner och anses av länsstyrelsen vara en prioriterad stödåtgärd för att klara miljömålen. Bland annat bidrar våtmarker till att kväveinnehållet i vattnet minskar. Det är också flera växt- och djurarter som är direkt beroende av våtmarker.
– Det här är en åtgärd jag tänker bekosta själv. Kommunen behöver alltså inte göra någonting annat än att ge mig tillstånd att göra det här. Ändå säger kommunen nej, fortsätter Lars Backsell.
Det normala förfarandet är att länsstyrelsen handlägger sådana här ärenden. Men Värmdö kommun är ett undantag. Sedan fyra år tillbaka har kommunen tagit över ansvaret att handlägga ärenden som rör vattenverksamhet så som strandskydd och våtmarker. Enligt Backsell skulle hans ärende aldrig tagit så lång tid om det istället handlagts av länsstyrelsen. Nu har han tröttnat på kommunen och anmält ärendet till länsstyrelsen för överprövning. Kommunen har också valt att avsluta ärendet i väntan på besked från länsstyrelsen.
Otydliga regler i våtmarksärenden
Regelverket när det gäller våtmarker är tvetydigt och kan tolkas på flera sätt.
Därför är det svårt att säga om Värmdö kommun har gjort något fel i Lars Backsells ärende.
Frågan Värmdö kommun står inför i Lars Backsells ärende är egentligen vad det är för typ av mark han äger. Backsell själv hävdar att det är en igenväxt sjö. Om även kommunen hade delat hans bedömning hade saken varit klar för länge sedan. Men åsikterna om marken vid Skärmaröviken går isär.
– Den här marken är klassad som en våtmark och består av områden med öppen vattenspegel och vegetation, säger Daniel Lebenberg, handläggare på Värmdö kommun.
Han har själv inte handlagt Lars Backsells ärende men har god insyn i det. Marken som Backsell äger är omnämnd i en inventering av våtmarker som länsstyrelsen gjort för tjugo år sedan. Där betraktas marken som ett område med mycket höga naturvärden.
Tjugo år är lång tid. Kan inte förhållandena ha ändrats sedan dess?
– Det är absolut möjligt. Men vår handläggare har varit ute på platsen och gjort bedömningen att området fortfarande är att betrakta som en våtmark, säger Daniel Lebenberg,
Vad som bedöms som vad är inte helt klart. Enligt vad tidningen Skärgården erfar finns ingen matris som tydligt klargör vad som kännetecknar en våtmark eller sjö. Gränsdragningen kan därmed vara väldigt fin. Emma Lennmo är handläggare i våtmarksfrågor på länsstyrelsen i Stockholm. Hon är inte insatt i Lars Backsells ärende men säger att regelverket kan tolkas på olika sätt.
– Vårmarker är prioriterade i länet och vi ser gärna att fler våtmarker anläggs och restaureras. Men den här typen av handläggning är Värmdö kommuns ansvar, säger hon.