
Sjöfartsverkets nya sjökort har fått hård kritik av båtorganisationer, Sjöräddningen och marinen. Nu begär verket tillsammans med Lantmäteriet och SGU pengar av regeringen för att sjömäta i grunda vatten.
Sjömätningen ska enligt ett pressmeddelande från Sjöfartsverket ge betydligt bättre sjökort för fritidsbåtar än idag.
Kostnaden bedöms uppgå till cirka 100 miljoner kronor under en treårsperiod. Ett första steg innebär bland annat tester av metod inom ett mindre område.
– Att sedan sjömäta samtliga svenska vatten kommer vara betydligt mer kostsamt och en gissning är att ett sådan projekt kan genomförs på cirka 10-15 års tid om resurser finns säkrade, säger Fredrik Strömbäck på Sjöfartsverkets kommunikationsavdelning.
I en kommentar till de planerade sjömätningarna säger Svenska Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén:
– Det är positivt att Sjöfartsverket tagit till sig av vår kritik och nu är eniga med oss båtorganisationer om vikten av att sjömäta i grunda vatten.
Just nu uppdaterar Sjöfartsverket de tryckta och digitala sjökorten i skärgården efter en internationell standard för sjömätning. Arbetet kallas Sjökortslyftet.
Svenska Kryssarklubben, med 40 000 medlemmar, har tidigare kritiserat de nya sjökorten och kallat dem ”en säkerhetsrisk för fritidsbåtar”.
Jonas Ekblad, författare och navigationslärare, skrev i höstas ett par uppmärksammade artiklar om bristerna i Kryssarklubbens medlemstidning På Kryss.
Hans slutsats:
– Köp gärna nya sjökort men spara de gamla som referens.
Kritikerna pekade på att många vatten som tidigare markerades som 3-6 meter i Sjöfartsverkets tryckta och elektroniska sjökort i de nya får en mörkblå markering, vilket betyder ett djup på 0-3 meter.
Det innebär i sin tur att många vikar och sund är markerade som mycket grunda och inte farbara.
Dessutom har det kommit rapporter från den privata sjökortsleverantören Hydrographica och enskilda personer om att de nya sjökorten missat vissa grund och markerat andra grund som inte finns.
Lasse Granath, grundare av Hydrographica, är tveksam till Sjöfartsverkets nya satsning på sjömätning i grunda vatten.
– Det är ju Sjöfartsverkets senaste mätningar tillsammans med Lantmäteriet som utlöst den nuvarande kritiken, säger han.
– Nya sjömätningar kommer dessutom inte att resultera i bättre sjökort på många år.
Relationen mellan Sjöfartsverket och Hydrographica är ansträngd.
Det privata företaget har gett ut en rad uppskattade sjökort med detaljerade information över Stockholms skärgård. Hydrographica planerade att publicera en del av Stockholms ytterskärgård ”Arholma till Rödlöga” som ett heltäckande specialbåtsportkort i A3-format våren 2021, och delen ”Rödlöga till Björkskär” våren 2022.
Företaget är beroende av publiceringstillstånd för att få sprida varje nytt sjökort. Tillståndet lämnas av Sjöfartsverket, som nu förlängt handläggningstiderna så mycket att Hydrographicas utgivning i praktiken stoppats.
Redan i dag finns det undersökningar av grunda vatten, redovisade i Hydrographicas sjökort. Varför göra nya mätningar?
– Som vi påtalat tidigare så kan inte vi använda de mätningar som Hydrographica har gjort då de inte uppfyller den standard som krävs internationellt, säger Fredrik Strömbäck.
– Dessutom finns Hydrographicas sjökort enbart i en bråkdel av de svenska skärgårdarna.
Fredrik Strömbäck hänvisar också till att det blivit svårare att bevilja publiceringstillstånd eftersom det säkerpolitiska läget kraftigt försämrats, vilket gör det svårare att få sprida information som kan anses som hemlig.
Nyligen anmälde Hydrographica Sjöfartsverket till Konkurrensverket. Företaget anser att Sjöfartsverkets ”fördröjningar och beslut med inbyggda felaktigheter” är ett sätt att förhindra Hydrographica att publicera sina sjökort.
– Vi har ingen information om anmälan då den inte kommit oss till känna än, säger Fredrik Strömbäck.
– Vi vill inte stoppa Hydrographica från att ge ut sina sjökort, tillägger han.
Den planerade ansökan om kustzonskartering är inlämnad av Sjöfartsverket tillsammans med Lantmäteriet och SGU och med stöd av Geodatarådet.