
Under hösten startade monteringsarbetet för att färdigställa de första båtarna i Candela Speed Boats flotta. Byggd i kolfiber, proppfylld med superavancerad modern teknik har den beskrivits som en båtarnas Tesla. Kombinationen chef och passionerad ingenjör har visat sig vara ett vinnande koncept för att få VD Gustav Hasselskogs dröm om en eldriven båt att bli verklighet.
Idén att bygga en båt som går på el men ändå har räckvidd som en bensinbåt har gått från tanke till produktion. Från Candela Speed Boats nya lokaler ser man nästan vattnet. Vi befinner oss vid Lidingöbanans ändhållplats. Insprängt bland nybyggda bostadsrätter och villor ligger företagshotell och Käppalaförbundets anläggning tvärs över järnvägsspåren.
Redan i dag har bolaget omkring 150 båtar förbeställda. Skroven byggs i kolfiber i Tyskland och kommer sedan hit, till den nya lokalen i Gåshaga på Lidingö, en per månad.
Den första modellen Seven, 7,7 meter lång och 2,4 meter bred, utlovar en räckvidd på 50 sjömil, vid en hastighet på mellan 20 och 25 knop. Den inte så modesta prislappen ligger på drygt 2,2 miljoner kronor. Den genomsnittlige kunden är som VD:n Gustav Hasselskog uttrycker det “män mellan 40 och döden”. Av de 150 förbeställningarna finns en kvinna på listan. 90 procent äger en tesla, de flesta är entreprenörer och verkar ha ett genuint teknikintresse och entusiasm över att någon hittar på något nytt. Och det är en bra kund att jobba mot i uppstartsfasen av ett så pass komplicerat projekt som Seven är.
– Det är svårt det vi gör så det kan uppstå barnsjukdomar. Vill man ha något gammalt och tryggt finns det många vanliga båtar att välja mellan, säger Gustav Hasselskog.
De första fem exemplaren beräknas bli klara under våren. Och de första kunderna har både involverats och bjudits in för att få en insyn i produktionen.
– Vi vill visa en ödmjukhet i just att det är komplicerat och att det inte kommer bli 100 procent problemfritt direkt.
Redan som civilingenjörsstudent visste Gustav att han ville bli chef, och det blev han. Men efter en lång karriär kände han att det var dags för nya utmaningar och idén väcktes om en kraftfull eldriven båt, där konstruktionen bygger på bärplan. 2015 fick bolaget finansiering från bland annat Energimyndigheten och Vinnova och har sedan dess kunnat bedriva seriös produktutveckling. Tack vare ytterligare kapital från befintliga ägare kan nu produktionen ta fart på allvar. Från att projektet blygsamt inleddes hemma i Gustav Hasselskogs kök har det stadigt vuxit och idag har Candela 14 anställda.
Det som har tagit mest tid under arbetets gång är programmeringen som krävs för att den avancerade bärplanskonstruktionen ska fungera på bästa sätt. Bärplanen gör att skrovet lyfter ovanför vattnet när båten kommer upp i högre hastigheter. Den lätta vikten och bärplanen gör att energiförbrukningen blir lägre. Fördelen är att det blir mer effektivt. Nackdelen att man måste ha ett avancerat elektroniskt styrsystem med sensorer, ultraljud och programkod för att inte båten ska välta. Varje hundradels sekund ändrar avancerad programkod positionen på bärplanen så att båten hålls stabil på vattnet.
– Det har varit svårt och jag tänker att det är därför ingen har gjort det förut. Det har funnits många tillfällen när vi hade kunnat säga att nu skiter vi i det för att det är så svårt, men vi kämpar på. Det är en sak att räkna ut hur man borde göra, men att få det att hända i vattnet, att få en robust konstruktion som håller, med all mekanik, elektronik och mjukvara.
För att lyckas med den avancerade programmeringen har de tagit in experter från hela Europa och kört oräkneliga simuleringar. Alla komponenter är optimerade och modifierade från grunden.
– Man kan göra saker halvbra genom att göra det själv, med kompisar och allmän entusiasm. Men det blir så jäkla mycket bättre om man lägger tid på att försöka hitta de som verkligen kan sina grejer. Så det har jag jobbat mycket med, att försöka hitta riktiga supertalanger och det är en resa som fortsätter fortfarande.
Bärplanen sänker energiförbrukningen med 75 procent jämfört med en vanlig båt. När båten kommer upp i såna hastigheter att den åker på bärplanen går det att åka Slussen till Möja och tillbaka på en laddning.
– Det är ganska mindblowing. Vi kör båten på motsvarande 22 hästkrafter när vi ligger i 20 knop, något som hade krävt iallafall 80-100 hästkrafter annars. Den energisänkningen gör att det går att elektrifiera båten vilket var hela tanken från början.
För att drömmen om en egen Seven ska bli verklighet behöver man punga ut med i runda slängar två miljoner. Men det långsiktiga målet säger Gustav Hasselskog är inte att vara en lyxbåtsproducent.
– Det känns inte särskilt spännande att hålla på med det, för det är där någonstans alla landar för det är skitdyrt att bygga båt. Det är så enkelt jämfört med att ha någon slags ambition. Om det vi gör ska får en verklig påverkan på miljön måste vi nå det stora flertalet. Vi måste effektivisera produktionsprocessen och gå ner i storlek så att vi kan få upp volymerna. Det är först då vi har någon meningsfull påverkan. Vi kan göra 50 båtar om året och tänka att vi håller på med bra grejer men det har ingen effekt. När vi gör 10 000 båtar om året kan vi säga att vi gör någonting bra.