
Vaxholm kan få ytterligare en båtuppläggningsplats, liksom en spolplatta för allmänheten. Platsen som föreslås är skjutfältet på Rindö.
Det säljs allt fler båtar i länet, samtidigt som flera av båtuppläggningsplatserna i Stockholm hotas av markexploateringar. Något Stockholms båtdepå på Rindö har tagit fasta på. Företaget startade för två år sedan och erbjuder fullservice till båtägare, med en varm- och en kallhall på Rindö, totalt cirka 100 båtar. Men det är inte tillräckligt, en av ägarna, Dennis Hjalmarsson, säger:
– Vi vill öka till nästa år. Det är inte så att vi har kö, men det börjar sprida sig. Nästan alla kommer tillbaka, med fler vänner och bekanta med sig.
Mer mark behövs, inte minst för båtägare som vill ligga utomhus och själva fixa med sina båtar. Företaget har därför vänt sig till Vaxholms stad med frågan att få hyra det gamla skjutfältet på nordöstra delen av Rindö, mot Oxdjupet där kallhallen ligger i dag, som Vaxholms stad tog över från Fortifikationsverket för några år sedan.
Tanken är att bygga en sjösättningsramp som även allmänheten kan få hyra, liksom att bygga en spolplatta med reningsanläggning.
– Kommunen saknar båtplatser och uppläggningsplatser, och det finns heller ingen spolplatta i kommunen. Vi vill erbjuda folk att få komma och spola rent sin båtar, förklarar Dennis Hjalmarsson.
Röster har dock höjts på Rindö mot att badstranden därmed hotas, och att sjösättningsrampen hamnar i anslutning till stranden. Dennis Hjalmarsson avvisar kritiken:
– Stranden kommer att förbli orörd, rampen är tänkt att ligga vid sidan av, på en plats där folk inte rör sig.
Vaxholms stad har ännu inte besvarat företagets förfrågan. Tråkigt, tycker Dennis som konstaterar:
– Den här typen av uppläggningsplats kommer att behövas i framtiden när fler köper båt och båtuppläggningsplatserna i Stockholm minskar.
Enligt planchef Oskar Pihl så krävs en ändring i detaljplanen för området, något som tjänstemännen inte har fått uppdrag om.
– Är något oklart i kontakten med dem som hanterar uthyrningen av kommunens mark så är det bara för den sökande att återkomma, skriver Oskar Pihl i ett mejlsvar.
Sedan 2008 finns en borsttvätt vid Vaxön, men tvätten har haft tekniska bekymmer. I sommar kommer dock en ny borsttvätt att finnas på plats. Många av varven har dessutom egna tvättlösningar, både i form av mobila reningsanläggningar för båttvätt liksom traditionella spolplattor. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor ser positivt på att kommunen skulle kunna få en spolplatta för allmänheten:
– Det är välkommet med fler spolplattor, det är angeläget i såna här verksamheter, säger Malin Lindkvist.
Att tvätta båten själv kan riskera miljön:
– Tvättar man på sin egen tomt eller liknande där vattnet inte renas efter tvätt så påverkas miljön negativt. Marken förorenas och gifter kommer efterhand ut i vattnet, fortsätter Malin Lindkvist.