”Riv inte en vacker, duglig skola i en bra miljö för ett nytt dyrt skolbygge i en betydligt sämre miljö.” Det menar en nystartad aktionsgrupp i Vaxholm som bestämt sig för att stoppa rivningen av Norrbergsskolan.
– Läget för den planerade skolan går stick i stäv mot stadens miljöplan.
En rad Vaxholmsföräldrar har gått samman och bildat en aktionsgrupp för att stoppa bygget av den planerade nya skolan Campus Vaxholm. Bygget är budgeterat till 136 miljoner kronor, en summa som sannolikt kommer att öka efter att entreprenören för bygget nyligen gick i konkurs varför en ny upphandling krävs.
Vad föräldrarna i aktionsgruppen framför allt vänder sig mot är enligt föräldern Eva Donell:
– Det är galet att flytta barnen från naturskön, harmonisk och ren studiemiljö, till en plats som är den absolut sämsta i hela Vaxholm ur luft- och bullersynpunkt, säger hon.
Den nya platsen är den tomt där Pålsundsskolan låg, som revs härom året på grund av omfattande mögelskador. Tomten ligger jämte starkt trafikerade väg 274, något som föräldern Göran Malmsten menar är bakvänt:
– Man flyttar barnen från en trafiksäker plats till den minst trafiksäkra miljön. Det finns inget argument som gör det positivt att flytta, ingen vettig förklaring som stödjer kommunens vilja att flytta, säger han.
Daniel Östermans barn kommer inom några år att börja på skolan. Han menar att kommunledningen har haft en dold agenda genom hela ärendets gång:
– De har hållit en dialog för sig själva och inte varit objektiva i sina argument. Det är man nämligen inte om man framhåller att skolan behöver rivas för att den är dålig, säger han med syftning på argument som att Norrbergsskolan skulle ha dålig luft och vara mögelskadad:
– De har använt argument som passar deras syften, säger han och menar att skolan är byggd på granitberggrund och av tegel som minimerar riskerna för mögel och dålig luft.
Argumentet med den nya skolans närhet till den nybyggda idrottshallen håller inte heller:
– Den nya hallen är en proffsanläggning som ska användas av barn och ungdomar efter skolan, för hockey, handboll och andra sporter. Det är bra, men har inte med Norrbergsskolan att göra. Bygg i stället en gympahall vid Norrbergsskolan för några av miljonerna som man sparar på att låta bli att bygga skolan, säger Göran Malmsten och fortsätter:
– Ett annat argument är att det har legat en skola på platsen men det gick ju sådär med den eftersom tomten består av gammal sjöbotten och skolan fick rivas, säger han.
Beslutet att riva Norrbergsskolan och bygga bostadsrättshus på platsen togs i kommunfullmäktige 2011, vilket följdes av ett exploateringsbeslut förra året där bland annat Norrbergsskolans tomt är utpekad som ett av flera områden för exploatering. Något uppdrag finns dock ännu inte om att sätta igång detaljplanearbetet för tomten.
I stället för skola på Pålsundsskolans tomt menar gruppen att kommunen borde möta upp och säkra den stora efterfrågan på hyresrätter i kommunen.
– Det är ett jättebra läge för både seniorer och för unga i sitt första boende.
Göran Malmsten tar oss vidare till Norrbergsskolans vidlyftiga, lummiga tomt, där eleverna har en vidunderlig utsikt över fjärden utanför. Det röda teglet ger ett solitt intryck, och stora fönster bjuder in naturen och lugnet utanför.
– Skulle behoven uppstå kan skolan byggas till, vilket redan har skett en gång. Men politikerna vill bara åt marken. Vi menar att man inte kan sälja bort miljön där våra barn ska vara dagligen för att täppa igen hålen i vår misskötta ekonomi, säger Göran Malmsten.
Dessutom, menar han, går den nya skola emot avsikterna i Vaxholms miljöprogram som bland annat säger att man ska planera för bättre trafikmiljöer vid skolorna avseende buller och utsläpp. Vilket blir svårt precis bredvid genomfartsleden väg 274. Eva Donell säger:
– Ekonomiskt är det helt fel att bygga nya skolan, miljömässigt ännu värre. Barn utsätts redan för så mycket miljögifter i dag, och att flytta till nya tomten skulle försämra deras hälsa ytterligare.
Gruppens avsikter är att riva upp beslutet om den nya skolan:
– I stället vill vi skapa ett nytt beslutsunderlag från det vi vet i dag, med de här argumenten, säger hon.