KRÖNIKA. Värmdö skärgårdsskola är återigen i stöpsleven. Ett nytt förslag som kommunen nu kommer att lägga fram för beslut innebär i praktiken att högstadiet på samtliga öar läggs ner. Även barn i femte klass förväntas resa in till fastlandet ett par dagar i veckan, för att förberedas på skolgång där på heltid.
Reaktionerna bland berörda har inte låtit vänta på sig. En nystartad Facebookgrupp, “Rädda Värmdös ö-skolor” har snabbt fått över 500 medlemmar och en livlig diskussion har förts där sedan förslaget presenterades i förra veckan. Jag har själv suttit i långa samtal med föräldrar som inte känner igen sig alls i förslaget, som presenterats som ett resultat av de medborgardialoger som hållits på öarna.
Jag förstår att politiker ibland behöver fatta beslut som är impopulära. Det kan handla om kostnader, lagkrav eller helt enkelt en förklarlig oförmåga att göra alla nöjda. Men då får man också stå för det, och inte hävda att det är vad folk vill ha.
Förslaget som nu ligger på bordet väcker många frågor och inte desto färre farhågor. Hur har de här medborgardialogerna egentligen gått till, om deltagarna har så vitt skilda bilder av vad som sagts där? Hur ska skolskjutsen lösas? Vad hände med Värmdö kommuns framåtanda och kreativitet när det kommer till fjärrundervisning?
Det går att uppfylla Skolinpektionens krav och behålla dagens ö-skolor. I alla förslag som lagts fram av utbildningskontoret görs skolorna om till egna skolenheter, men inget hindrar att samla dessa i samma rektorsområde, vad jag har förstått.
Det finns såklart fördelar för högstadieelever att gå i en större skola, med fler jämnåriga. Vissa kanske föredrar det. Men de som vill ha sina barn på en fastlandsskola fem dagar i veckan kan ju redan nu välja att göra så? De som avsiktligen sökt sig till en ö-skola (vilket inkluderar en del fastlandsbarn) för att det är lugnare där, vart ska de ta vägen? Effekten av det nya förslaget blir bara att valfriheten inskränks.
Dessutom – det kanske kan verka som att det här förslaget enbart berör barn, föräldrar och personal i de nämnda skolorna. Men det är en bra mycket större fråga än så. Naggas ö-skolorna på detta sätt så är steget inte långt till att de i förlängningen läggs ner helt. Snart har man effektivt dödat ett helt skärgårdssamhälle. Skolan är central för att nya, unga människor ska vilja bosätta sig på en ö, och förutsättningen för resten av samhället där att fungera. Just den här sortens beslut får oerhört konkreta effekter i form av antalet barnfamiljer som väljer att lämna öarna. Det rimmar väldigt illa med Värmdö kommuns vision om en levande skärgård, om det nu är det man vill ha.