KRÖNIKA. I en debattartikel i SvD skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) samt miljö- och klimatminister Isabella Löwin (Mp) att regeringen är beredd att agera kraftfullt för att rädda torsken i Östersjön.
Ministrarna oroas över att det finns indikationer om att läget för det östra beståndet av torsk är sämre än man trott. Bland de problem som Nilsson och Löwin ser är att skarpsillen, som är torskens huvudsakliga föda, inte finns i tillräcklig mängd i området vilket leder till allvarlig näringsbrist för torsken.
Samtidigt tillåter Havs och vattenmyndigheten, HaV, att stora trålare dammsuger dessa vatten på just skarpsill och strömming genom storskalig trålning.
De lokala fiskarena har flera gånger varnat myndigheten för de allvarliga konsekvenser industrifisket får men ingenting händer, vilket du kan läsa mer om på sidan 3 i dagens tidning.
Ingemar Berglund, myndighetens chef för fiskeförvaltning, säger att man ”ska ta till sig budskapet” och analysera frågan närmare. Enligt honom ska HaV undersöka om det finns vetenskapliga belägg för att det verkligen är trålningen som förorsakar problemen. Sen ska man ta ställning till vad som ska göras. Med en sådan agenda, särskilt på en statlig myndighet, lär det dröja åratal innan pappersvändandet omsätts i praktik.
Nu har Jennie Nilsson och Isabella Löwin ett gyllene tillfälle att visa handlingskraft och att de menar allvar med sin oro för torsken genom att omgående stoppa trålfisket i dessa vatten. När HaV väl blir klara med sina analyser och om dessa då, mot förmodan, inte visar på något samband mellan problemet och trålfisket är det ju bara att tillåta det igen.
Om någon av de senaste decenniets regeringar haft kraft att visa sådan beslutsamhet i skarv- och sälfrågan hade läget för kustfiskestammarna varit ett helt annat idag.
Nu håller länsstyrelsen på att ta fram en förvaltningsplan för skarv och mycket tyder på att det äntligen blir licensjakt på säl men varför har dessa självklara åtgärder dröjt så länge?
Men det är inte bara myndigheters agerande som kan vara svårt att förstå. Sportfiskarna, vilka satsar hårt på sin image som en fiskevårdande organisation, fortsätter att backa upp fisketävlingar under fiskens lektid. Snart är det dags för Vaxholm Pike Open, vilket vi berättar om på sidan 14. I vanlig ordning går lattjandet ut på att fånga så många och långa firrar som möjligt men nu med en chimär av seriositet. Tävlande som fiskar på avlysta lekvatten blir nämligen diskade. Vore det inte mer seriöst av Sportfiskarna att diskvalificera alla som sportfiskar när fisken leker och inte bara på vatten där det sedan länge är förbjudet?