Enligt en ny studie lider en rad hotade arter av samma problem, en brist på vitamin B1. Problemen har visat sig både betydligt allvarligare och mer utbredda än man tidigare trott.
Tiamin, eller vitamin B1, är ett essentiellt vitamin av central betydelse för hur våra celler fungerar. En brist på vitaminet kan orsaka en rad problem som försämrade blodvärden, hjärnskador, problem med reproduktion, försvagning av immunsystemet och, i allvarliga fall, att djur dör. Forskare har tidigare kunnat visa att vissa djurarter, bland annat ejder, liter av brist på tiamin, men man kan nu konstatera att problemet är betydligt mer omfattande och allvarligare än man tidigare trott. Tiaminbrist har bland annat rapporterats i Nordamerika och Stilla havet och kan förekomma på många fler platser. Resultaten presenterades under en pressträff förra veckan.
– Det är värst i Östersjöområdet, men vi har sett att många fågelarter minskar även på Island, säger Lennart Balk, vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet.
Sex av sju undersökta arter uppvisade allvarlig tiaminbrist. Arterna var amerikansk och europeisk ål, havsöring, atlantlax, blåmussla och ejder. Resultaten indikerar att även många andra arter kan vara påverkade.
– Tiaminbrist är en starkt bidragande orsak till ålens nedgång, det är uppenbart att det även kan vara upphovet till torskens dåliga tillväxt.
Lennart Balk utesluter inte heller att tiaminbrist kan vara en viktig orsak till de stora globala minskningar av djurarter som skett sedan 50-talet, även kallat den sjätte massutrotningen.
– Det är absolut inte omöjligt. Det finns inget principiellt som talar mot att det kan vara så.
Att problemet med brist på tiamin skulle vara så omfattande och utbrett verkade förvåna många av deltagarna på pressträffen.
– När beståndet av siklöja krashade hittade man aldrig något svar, men jag inser nu att det här kan vara en förklaring, tyckte Stellan Hamrin, som tidigare jobbat som chef för sötvattenlaboratoriet och som vattenexpert åt regeringen.
Ett mönster forskarna upptäckte var att tiaminbristen uppträdde i perioder.
– Bland laxar förekommer tiaminbrist episodiskt och drabbar fiskarna med några års mellanrum. Man kan nästan anta att det kommer ett antal dåliga år framöver, säger Lennart Balk.
Tiamin produceras av växter och går vidare upp i näringskedjan. Förutom skaldjur, fåglar och fiskar finns rapporter som indikerar att även däggdjur kan drabbas. Idag vet forskarna inte vilka mekanismer som orsakar bristen.
– Det finns flera möjliga förklaringar. Något kan saknas i födan, djuren kan hålla på att tappa förmågan att ta upp tiamin eller så ökar förbrukningen av tiamin i kroppen, säger Lennart Balk.
Huvudfinansiärer av studien är stiftelserna Balticsea2020 och Engqvist stiftelser. Från myndighetshåll har intresset hittills varit relativt svalt.
– Det är genant att det mer eller mindre är privata finansiärer bakom forskningen, säger Ellen Bruno, från Naturskyddsföreningen.
Lennart Balk berättar att man söker pengar till en ny studie som ska kartlägga mekanismerna bakom tiaminbristen.
Är det här något vi bör vara oroliga för?
– Absolut! Om du har vilda djur idag som dör i hjärnskador i vår natur, den tiden på året när de ska må som bäst, när de håller på att reproducera sig och ska skydda sin avkomma, då är vi inne på en otroligt allvarlig väg.