Det var stor uppslutning på förra söndagens seminarium på Nämdö när en workshop hölls på temat biologisk mångfald och hållbarhet i skärgården.
På påskdagen höll Nämdö Green Archipelago en workshop öppen för alla på Solvik bistro på Nämdö. 24 deltagare dök upp och man diskuterade sex nyckelområden på temat levande landskap. Workshopen är den första i en serie naturvårdsprojekt för att öka den biologiska mångfalden i Nämdöskärgården.
Strandängar, ängsmark våtmark, flodkräftan, återvinning och besökare som naturvårdare var de sex nyckelområdena. Grunden till de fyra första punkter är ett skifte av hur öarna brukas menar en av initiativtagarna Orröbon, Clare Lindstrand.
– Vi kommer att ta små, små steg för att förbättra miljön. Bland annat kommer vi att testa pollinering av växter med pollineringskoridorer.
Sammanlagt har man fått 1,5 miljoner kronor från Världsnaturfonden och de har två år på sig att genomföra projektet.
– Vi försöker lära oss av de experter som vi kommer att bjuda in de närmaste 10-12 veckorna. Förhoppningsvis är det här de första stegen mot större och mer permanenta naturvårdande projekt, säger Clare Lindstrand.
Att deltagarna och de boende i Nämdöskärgården ska känna sig delaktiga och kunna dela med sig till varandra av sina erfarenheter är en viktig del i projektet. Att koordinera naturvårdsinsatserna och möjliggöra självständiga initiativ är en annan målsättning. De flesta deltagarna under söndagens seminarium var boende på Nämdö med omnejd. Senare hoppas man att även fritidsboende och turister ska låta sig involveras. Besökare som naturvårdare är ett ämne som kommer att praktiseras senare under sommaren.