Yvonne Johansson är både vaktmästare, städansvarig och barnskötare på Ornö skola. Eftersom hon fixar alla problem som uppstår kallas hon för skolans hustomte. Vi följde med henne en dag på jobbet.
Klockan är bara halv sex när Yvonne Johansson låser upp dörren till Ornö skola. Solen har nyss gått upp. Så här tidigt på morgonen är hon ensam i den 107 år gamla skolbyggnaden. Yvonnes första arbetsuppgift är att städa förskolans lokaler på nedervåningen. Efter en timme kommer de första förskolebarnen som hon tar hand om tills den ordinarie förskolepersonalen kommer. Då är det dags för Yvonne att städa övervåningen innan skolbarnen börjar tjugo över åtta. Men Yvonne är inte bara städansvarig och barnskötare. Hon är även vaktmästare som ordnar allt som behöver fixas. Därför kallas hon både skolans guldklimp och hustomte av sina kollegor.
Men när Yvonne för drygt tio år sedan fick frågan om att börja arbeta på skolan avskräckte vaktmästarbiten henne.
– Min första reaktion var: ”Ska jag jobba som vaktmästare? Hur ska det gå? Det kan jag inte!”, berättar Yvonne från sitt lilla kontor på skolan.
Men Kajsa Huss-Wallin, en av lärarna på skolan, sa: ”Det där ordnar du.” Och eftersom Yvonne inte är den som backar för utmaningar, så tog hon tjänsten. Nu kör hon röjsåg, skruvar upp hyllor och klipper gräs som om hon aldrig har gjort annat. Fast från början inträffade en och annan incident.
– Jag skulle använda en skruvdragare för att sätta upp en hylla. Först förstod jag inte varför det inte funkade, skruven bara föll ner hela tiden, tills jag insåg att jag hade den i backläget, säger Yvonne och skrattar högt.
– Men det är inga problem nu, jag har utvecklats jättemycket. Jag ser möjligheter, tar för mig och är inte rädd för att göra fel eller be om hjälp.
Klockan har hunnit bli nio, och förskolebarnen har gått ut. Då passar Yvonne på att våttorka under borden där de brukar äta och att torka rent hallgolvet ifrån lera.
– Jag hade plockat undan snöskyffeln, men fick snabbt plocka fram den igen när snön kom i förra veckan, säger Yvonne medan hon svabbar ur torkskåpen och sätter på det ena när hon upptäcker att kläderna inuti fortfarande är fuktiga.
Det händer ganska ofta att hon får ändra sina dagliga rutiner för att något akut dyker upp. Som att gården behöver skottas och grusas. Eller som igår när en grind plötsligt behövde skruvas upp.
Efter att ha tömt skurhinken går Yvonne upp på övervåningen för att vika rena handdukar och madrasskydd som hon stoppar in i rätt skåp. Hon sätter sedan på en ny tvätt och stoppar på vägen in huvudet i klassrummet för att kolla om Kajsa vill ha kaffe. Klockan närmar sig halv tio då skolbarnen har rast. Snart dundrar de ut på gården medan Kajsa och Yvonne slår sig ner runt ett bord med var sin kopp. Pratar helgplaner samtidigt som Kajsa rättar en matteuppgift.
– Tio av tio rätt, han är så duktig! konstaterar hon.
I nuläget har skolan sju förskolebarn och 13 skolelever. De relativt få barnen gör många oroliga för skolans framtid. Redan för tio år sedan föreslog barn- och utbildningsnämnden i Haninge kommun att skolan skulle läggas ner för att spara pengar. Då hade förskolan och skolan sammanlagt 25 barn, mot dagens 20. Och sommaren 2012 ville rektorn ta bort en halv lärartjänst, vilket innebar att det bara skulle arbeta en lärare på skolan. Men båda förslagen lades ner.
– Skolan är otroligt viktig för ön. Så vi kommer att kämpa med näbbar och klor för att få ha den kvar. Den behövs för en levande skärgård, säger Yvonne, men lägger till på sitt typiskt positiva sätt:
– Men jag tror att allt kommer att ordna sig.
Vid lunch är Yvonnes arbetsdag slut. Hon jobbar bara 80 procent i skolan, resten av tiden ägnar hon åt barnbarnen och sitt företag Ornö Hälsa & Rekreationscenter. Allt började med att Yvonne för snart 20 år sedan fick fibromyalgi, en sjukdom som ger värk i stora delar av kroppen.
– Jag var borta sju år från arbetsmarknaden. De ville sjukpensionera mig, men jag sa: Glöm det, jag ska tillbaka till jobb!
Och så blev det. Genom att ändra på kosten och jobba med olika stressminskande metoder som yoga och qigong är Yvonne nu i stort sett smärtfri. Under tiden hon var sjuk fick hon dock möjlighet att omskola sig till friskvårdsterapeut och stressterapeut. Senare läste hon även till kostrådgivare och qigonginstruktör. Det är de kunskaperna hon använder i sitt företag. Tidigare har hon lett kurser av olika slag, men nu satsar hon främst på försäljning av ekologiska produkter, hälsokost och presentartiklar hemma på gården, en dryg kilometer från skolan.
På gården finns också två röda stugor som Yvonne och hennes man hyr ut. Tidigare hade de bed and breakfast och samarbetade med Ornö krog och Dalarö kajak för att erbjuda olika paket, men nu är det i enklare former. Yvonne är full av idéer, det har hon alltid varit. Nu jobbar hon med att utveckla ett koncept för utomhusmatlagning. Tidigare har hon bland annat jobbat med hushållsnära tjänster på ön och startat det företag som driver privat hemtjänst på Ornö.
– Jag är en igångsättare. Jag hittar och skapar jobb, konstaterar hon.
Men jobbet på skolan gör hon sig inte av med.
– Det är aldrig tråkigt. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Jag trivs verkligen!