Eva Widlund från Vinön i Hjälmaren är årets skärgårdsvän. Det är första gången Nordiska Skärgårdssamarbetet delar ut utmärkelsen, som går till en vardagshjälte som gjort stor nytta för skärgårdarnas utveckling i Östersjön.
Eva Widlund blev både förvånad och överraskad när hon fick ta emot beskedet att hon utsetts till årets skärgårdsvän och fått ta emot 5 000 kronor.
– Nog för att jag har samarbetat med Nordiska Skärgårdssamarbetet förr, men jag bor ju rent geografiskt längst ute vid gränsen av deras område. När Christian Pleijel från Nordiska Skärgårdssamarbetet ringde trodde jag att han ville beställa tidningar, skrattar Eva Widlund.
”En folkbildare som outtröttligt utvecklat kunskapen om öar och öbor” var en del av motiveringen och pristagaren blev extra glad över att få ta emot priset som första kvinna på den internationella kvinnodagen.
Eva Widlund har varit redaktör för Skärgårdarnas riksförbunds medlemstidning ”Vi Skärgårdsbor” sedan starten 2007 fram tills att tidningen i höstas lades ner och övergick till ett digitalt nyhetsbrev. Hon är sedan 20 år även huvudansvarig för Vinöns lokala tidning Ö-bladet, har arbetat med guidning och turistinformation på ön samt varit initiativtagare till många skärgårdsprojekt både lokalt och nationellt. Som lärare är hon känd för sin utomhuspedagogik och hon har lett Temavandringar på Vinön för både skolbarn och vuxna, där man visat upp öns lokala kompetenser från fiske till trädgårdsmästeri och biodling. Eva Widlund är dessutom en av drivkrafterna bakom Skärgårdsbarnens geografibok och det nationella nätverk som bildades för skärgårdsskolorna.
Att Eva Widlund med sitt enorma engagemang och framgångsrika projekt genom åren fått ta emot priset är således inte konstigt. Vad är hon då mest stolt över att ha åstadkommit?
– Att vi drivit nätverket för skärgårdsskolor, som vi fått mycket uppskattning för. Många som jobbar på en skärgårdsskola jobbar ganska ensamt. Man har inte samma förhållanden som den ofta mycket större fastlandsskolan. När man då får kollegor som jobbar på andra små skärgårdsskolor upptäcker man att man pratar samma språk och verkar under samma premisser. Här har vi skapat ett stort nätverk med många roliga aktiviteter, säger Eva Widlund.
En annan sak som Eva Widlund gärna lyfter fram är utbildningen Årstidskursen, som föddes i samband med temavandringarna. Tillsammans med en kollega gick Eva Widlund en kurs i utomhuspedagogik och skapade sedan en 15 poängs universitetskurs som gick över alla årstider och där man vid årets slut blev examinerad på ön.
Eva Widlund säger att hon alltid varit fascinerad av ö-livet och varit mån om att betona alla fördelar med att leva i skärgården.
– Ofta måste man som öbo kämpa för olika saker, för förbindelserna, affären och annat, och då kan det upplevas som lite gnälligt. Man får inte sticka under stol med att det finns utmaningar, men jag har alltid velat förmedla det positiva. Vi som lever så här trivs med det, trivs med att leva nära naturen och vi uppskattar den gemenskap vi har, i synnerhet nu under coronatider, säger Eva Widlund.