Släpp alla krav och satsa på det du verkligen vill ha på julbordet. Det är ett av kockarnas hetaste tips för en lyckad jul.
– Det måste inte vara 30 sorters sill, det räcker med en sort, säger Martin Andersson, kökschef på Utö värdshus.
Det är få högtider under året som är så starkt förknippad med matlagning och prestationsångest.
– Det har nog väldigt mycket med tradition att göra att det blivit så. Det finns liksom i oss en föreställning om hur julen ska vara. Man vill att det ska vara på samma sätt som det alltid har varit, säger Martin Andersson.
Men så här bara dagar innan självaste julafton är tiden knapp för förberedelser. Och i skärgården är det inte säkert att alla råvaror till julbordet finns att köpa i ö-butiken. Men du kan vara lugn, julbordet måste inte digna av olika delikatesser och godsaker för att det ska bli en god jul.
– Satsa på färre rätter och gör bara det viktigaste. Släpp ångesten och kom ihåg att njuta av ledigheten också, säger Martin Andersson.
Till exempel säger han att det inte är något fel med att köpa färdiginlagd sill.
– Eller om du vill lägga in själv men inte har tiden köp en burk ”fem minuterssill”. Det är inte något fel med det. Den svenska burksillen håller en hög kvalitet.
Martin tycker heller inte att det är tabubelagt att köpa färdigkokt skinka.
– Att stresskoka skinkan blir inte bra. Då är det bättre att köpa färdigkokt. Köp gärna en närproducerad skinka i så fall. De håller ofta högre kvalitet och smakar bättre.
Men däremot köttbullar bör man göra själv, säger han.
– De som finns att köpa färdiga är inte goda. Dessutom är det enkelt att göra och är snabbt gjort.
Om man ändå vill göra något lite extra tycker Martin att det är bättre att satsa på grönsakerna och julgodiset.
– Det är sådant som också går snabbt och som blir väldigt gott om man gör det själv.
Vad skulle du strunta i till julbordet?
– Lutfisken. Särskilt om tiden är knapp är det ingen idé att sätta igång med den. Det är dessutom nästan en egen rätt som bör avnjutas för sig.
Och vilka är dina måsten på julbordet?
– Sill, det räcker med en sort, någon gravad fisk, ägg som är gott till både sillen och fisken, någon korv, Janssons frestelse, skinka, köttbullar, gärna revbensspjäll och så ris á la Malta till efterrätt. Sedan är jag hemma.
RECEPT från Utö
Martins ostbomb
– En grymt god, snabb och enkel rätt som är ett måste på mitt julbord är den här ostbomben, säger Martin Althén.
- Klä in en skål med plastfolie och fyll den med lika delar creme fraiche och philadelphia som du vispat ihop.
2. Gröp ur ett litet hål den ihopvispade blandningen och fyll med rödlök. Se till att inget sticker ut ovanför skålens kant. Vänd sedan upp och ned på innehållet, ta bort skålen och lossa på plastfolien.
3. Täck bomben med valfri caviar och servera tillsammans med tunnbröd.
Utös julknäck
Cirka 70 stycken
3dl strösocker
3/4 dl honung
100 gr smör
1 dl grädde
1 krm salt
75 gr rostad, finhackad mandel
Knäckformar
Lägg alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt blandningen sjuda till 122 grader. Tillsätt mandeln och fyll sedan knäckformarna. Förvara torrt och svalt. Vill man sätta sin egen prägel på knäcken kan man smaksätta den med 0,5 gr saffran och 50 gr syltade apelsinskal.
Värdshusets julköttbullar
Cirka 100 stycken
1 kg nötfärs
500 gr fläskfärs
1 dl havregryn som blötläggs i 3 dl vatten
3 ägg
1,5 dl stekt lök
1 tsk farinsocker
0,5 tsk mald kryddpeppar
1 krm mald vitpeppar
1 krm timjan
1 dl porter
1 nypa cayennepeppar
2 fileer anjovis
1 tsk socker
Blanda allt försiktigt till en jämn smet.
Forma till köttbullar och stek.
Kirresill
300 gr matjessill
1 dl majonnäs
1 msk tomatpuré
1 tsk chilisås
2 tomater
150 gr purjolök
1 krm vitpeppar
Häll av spadet till sillen och torka filéerna väl. Strimla sillen i ca 1,5 cm tjocka strimlor. Ta ur kärnorna och skär båtar av tomaterna samt strimla purjolöken i fina strimlor. Det är viktigt att skölja purjolöken väl innan man skär den då den ofta är jordig inuti. Blanda ihop med majonnäsen, tomatpurén och chilisåsen. Vänd i sillen, tomaterna och purjolöken. Smaka av med vitpeppar.