
Projektet med de planerade lägenheterna i och nedanför Hotell Bellevue på Dalarö har tillfälligt stannat av. Mark-och miljödomstolen anser att detaljplanen riskerar att skada den kulturhistoriskt värdefulla miljön och river därför upp beslutet. Men fastighetsägaren är inställd på att driva processen vidare.
Hotell Bellevue på Dalarö har under åren haft ett underskott på nästan 20 miljoner kronor. Fastighetsägaren, dödsboet efter Karl Bertil Tvärnstedt, har därför tillsammans med Haninge kommun försökt att finna en långsiktig ekonomisk lösning för den fortsatta driften och därmed även skapa förutsättningar för att bevara Bellevues kulturvärde.
Haninge kommun beslutade i mars i år att anta den nya detaljplanen för fastigheterna i och kring hotellet, som innebär ett möjliggörande av bostäder inom hotellbyggnaden samt byggnation av fyra villor med lägenheter framför hotellet på tomten ned mot vattnet.
Parterna var överens om att planeringen av den nya bebyggelsen skulle ske med god arkitektur i samspel med platsen och det intilliggande hotellet. Kommunen menade att detaljplanen ligger i linje med ambitionen att kommundelen ska växa och att fler ska kunna erbjudas möjlighet att både bo kvar och att flytta till Dalarö. Man försäkrade att särskild hänsyn skulle tas till områdets kulturhistoriska värden under byggnationen.
Men planerna stötte snart på patrull. Medlemmar ur Svenska byggnadsvårdsföreningen tillsammans med ett antal fastighetsägare och boende i Hotell Bellevues närhet menade att byggplanerna visst riskerar att skada den kulturhistoriskt värdefulla miljön och man överklagade därför beslutet till Mark- och miljödomstolen.
Domstolen delade deras uppfattning och den 27 oktober kom domen att man därför upphäver beslutet.
Mikael Savborg på AG Properties, ombud för fastighetsägaren Karl Bertil Tvärnstedts Dödsbo, säger att det nu finns två vägar att gå vidare.
– Den ena är att man överklagar beslutet till Mark- och miljööverdomstolen, det kan både vi och Haninge kommun göra. Då krävs prövningstillstånd. Det andra är att man tar tillbaka detaljplanen, och att kommunen gör justeringar i den utifrån det som Mark- och miljödomstolen har anmärkt på och så driver man det vidare, säger Mikael Savborg.
Mikael Savborg menar att det inte är förslaget i sig som domstolen har motsatt sig utan att det är flexibiliteten i den som skulle kunna utgöra en skada för kulturmiljön. Men även om det nu blivit ett bakslag säger han att hans klient inte kommer att ge upp.
– Inställningen är att genomföra projektet, den har inte ändrats. Det kommer bara att ta lite längre tid, säger Mikael Savborg.
Överklagande ska ske senast den 17 november 2020.