...hållbarhetsansvarig på Svenska Turistföreningen (STF)
STF har nyligen gått ut med ett upprop riktat till regeringen, kan du berätta om det?
– Vi och STF:s medlemmar är oroliga för att regeringen inte kommer höja budgeten till naturvård och friluftsinfrastruktur nu i höst. Inför 2023 drogs anslagen ner med hälften, en överraskning med tanke på att både antalet naturreservat och besökare i naturen ökat kraftigt. Att då halvera budgeten för att ta hand om vindskydd, soptunnor och vandringsleder – den matematiken går inte ihop.
Vad blir konsekvenserna?
– När allt fler, och fler ovana besökare, hittar ut i naturen är det ännu viktigare att det finns tillgång till dass, grillplatser och spänger för att inte markerna ska trampas sönder. Det är oftast länsstyrelserna som sköter naturreservaten med statliga pengar, men när man tar bort pengarna för infrastrukturen riskerar man att skapa mer slitage. Många länsstyrelser varnar nu för att man kommer behöva stänga till exempel vandringsleder och dass om budgeten inte ökar igen.
Räcker det med bara mer pengar, eller kan man jobba även med beteendeförändringar för att få en mer hållbar naturturism?
– Alla pusselbitar är viktiga. Men här handlar det om att pengarna inte längre räcker till för att underhålla den infrastruktur som redan finns. Att länsstyrelserna nu sätter upp varningsskyltar om att vandringsspänger är trasiga, den typen av problem löses inte av att jobba med beteenden. Men vi på STF jobbar även med det, och tipsar till exempel om hur man vandrar eller tar sig ut i skärgården på ett hållbart sätt.
Det har föreslagits att införa turistskatt eller entréavgifter för besökare till naturreservat och nationalparker, vad tror ni om sådana idéer?
– Hittills har vi på STF varit skeptiska till de lösningar som presenterats kring turistskatt, vi tror det mest skulle kanalisera pengar in till storstäderna och inte ut i de naturområden som skulle behöva mer resurser. Det vi tar fasta på i den här kampanjen är att lokalbefolkningen ska komma ut i sina egna naturreservat i sitt närområde, det löser vi inte med en turistskatt. Det finns exempel på lösningar där länsstyrelser tagit frivilliga avgifter för till exempel sophämtning och parkering, som jag tycker är värda att titta på. Men en entréavgift till våra statliga naturreservat är jag väldigt skeptisk till. För oss inom STF är allemansrätten en av de allra viktigaste sakerna att bevara i Sverige.
Hur kan man som privatperson hjälpa till?
– Man kan underteckna vårt upprop, som vi kommer lämna in till regeringen inför budgetpresentationen den 20 september. Det är redan nästan 40 000 som skrivit under. Vi är helt förbluffade över anstormningen!